Τσίπρας: Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού

Τσίπρας: Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. Συνεδρίασε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με το οικονομικό επιτελείο.

Αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής, από τις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Το απόγευμα της Παρασκευής η ενημέρωση της βουλής

Το απόγευμα της Παρασκευής στις 6:30 ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στην αυριανή συζήτηση η κυβέρνηση θα καλέσει και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις και στην πρόταση.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο αυτό. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διάφορες επικοινωνίες του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φιξαρισμένο ραντεβού.

Τα διαδικαστικά της συνεδρίασης

Η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο, η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά.

Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.

Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά.