Τσίπρας: Κρίσιμο να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος

Τσίπρας: Κρίσιμο να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015. Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς και με την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη όπου πρόκειται να ενημερώσει τους δύο αρχηγούς κομμάτων και τη βουλευτή της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα σήμερα με Γεννηματά, Θεοδωράκη, Μπακογιάννη.

«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι μείζον για την χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και έξω, «αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνομιλητή, αλλά με πολλούς διαφορετικούς». Είπε ακόμα ότι «η μεγάλη αντίφαση είναι η παρουσία του IMF το οποίο ζητάει σκληρά μέτρα, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, και οι άλλλοι διαλέγουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση». «Θέλουν α λα καρτ να έχουν το IMF μαζί τους», συμπλήρωσε.

«Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία η οποία σε έξι μήνες θα μας δώσει πάλι τα ίδια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του , ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλα τα σενάρια που αφρούν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-εταίρους, τονίζοντας ότι του εξήγησε πως εάν φέρει στη Βουλή συμφωνία με τους εταίρους που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, το Ποτάμι θα την ψηφίσει.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως υπάρχουν δύο-τρεις κινήσεις που μπορούν ακόμη να γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας και πως ελπίζει ότι και οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν κάτι ανάλογο.

Δεν πρέπει να παίζει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, αντέτεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αργόερα το πρωί της Τρίτης, ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Την ανάγκη της συνεννόησης για έναν νέο πατριωτισμό, τόνισε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά την πορεία της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν τη διαφορετικότητά τους ως προς αυτό. «Και στο θέμα της Ελλάδας νομίζω ότι κρίνεται και το θέμα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, αναφερόμενη στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά είπε ότι «ήταν δύσκολο να κινητοποιήσεις ανθρώπους προβλήματισμένους, πικραμένους, αλλά τελικά ήρθαν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, αγωνιούσαν και το εξέφρασαν». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πάντοτε η δημοκρατική διαδικασία είναι διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο, με την κ. Γεννηματά να συμπληρώνει ότι είναι και μέθοδος ανασυγκρότησης και πως το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση έγινε, προσθέτοντας ότι 53.000 άνθρωποι ήρθαν και ψήφισαν σε δύσκολες συνθήκες.

«Και είναι ελπιδοφόρο και ευθύνη για μένα» τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Έχουμε υποχρέωση όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Eυρωζώνη».

Η τρίτη διαδοχική συνάντηση του πρωθυπουργού το πρωί της Τρίτης ήταν αυτή με την Ντόρα Μπακογιάννη. Εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι είχαν μια μακρά συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει. «Έχουμε υποχρέωση όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο στόχος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση εντός ευρώ. Αυτή την εντολή τη γνωρίζουμε όλοι και αυτή την εντολή πρέπει να εκτελέσουμε», τόνισε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ