Τσίπρας: «Το μνημόνιο δεν υπάρχει»

Τσίπρας: «Το μνημόνιο δεν υπάρχει»

Όλα όσα έγιναν στη Συνόδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τι είπαν Μέρκελ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ για τον πρωθυπουργό.

 

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιάς συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου κατά την συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup, στην σημερινή του συμφωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κοινωνικό συμβόλαιο , ενώ σημείωσε ότι κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε από τους εταίρους να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να μην αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην βουλή. Αιτιολόγησε την θέση του αυτή εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές πως ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο υπάρχει πλέον και σημείωσε ότι κανείς ξένος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην τρόικα στην Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας θα διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως με την Επιτροπή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το ΔΝΤ , από το οποίο έχει δανειστεί η χώρα και με την ΕΚΤ.

Εκφράζοντας την έμμεση πλην σαφή ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν, όπως σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπογράφαμε την παράταση του προγράμματος.

Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί , πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.

Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «απομείωση χρέους» και όχι «διαγραφή χρέους» όπως ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως και να το ορίσει κάποιος, ίδιο είναι το ζήτημα. Ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ανασάνει, ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ότι αν δεν υπάρξει απομείωση δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί.

Σε άλλη ερώτηση αν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να απορρίψει το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία με τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη και ότι ήταν μια συλλογική απόφαση.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό ισχύει και για την ΠΓΔΜ.

«Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας

Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά, ανέφερε και σημείωσε ότι είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup της Δευτέρας.

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις, τις διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.

«Συζητήσαμε με τους εταίρους ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες»
υπογράμμισε.

«Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε ξεχάστε το» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ούτε το μνημόνιο ούτε η τρόικα.

Συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση» είπε ο πρωθυπουργός.

Με θετικά λόγια μίλησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, για την πρώτη της συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
Η ‘Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε μόνο ένα μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε: « Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε». Η Α. Μέρκελ πρόσθεσε ότι συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία του, σημειώνοντας: «Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε συναινέσεις».

Συνεχίζοντας, η ‘Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι’ αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δε ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που αφορούσαν την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη ως τη Δευτέρα να δουλέψουν πάνω στις ιδέες τους.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε σε τί αφορά αυτό το 70% και σε τί αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε στη συνέχεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι μπορεί να είναι αντικοινωνικά, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε, όμως ότι ένα μέτρο που θα ακυρωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, είπε, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup που είχε θέμα την Ελλάδα. Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής δεν έγινε διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε, τέλος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Eurogroup ζήτησαν από τους θεσμούς να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

«Οι ηγέτες δεν εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα» επισήμανε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

 Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας «ήταν ανήσυχος» στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως τις παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ραχόι δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό πρωθυπουργό τις θέσεις του, ότι κάνει λάθος, εκφράζοντας έτσι και την υποστήριξή του στο Κίνημα Podemos.