Τσίπρας: Να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Τσίπρας: Να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι επιτυχημένη και θα συνεχιστεί.

Την επιτυχημένη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στην 5η Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών, στην πόλη Μπερ Σεβά, στο νότιο μέρος του Ισραήλ.

«Το ότι συναντιόμαστε για 5η φορά σηματοδοτεί ότι έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό συνεργασίας. Στόχος, να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε. «Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας ανεφέρθηκε στην κοινή βούληση Αθήνας – Τελ Αβιβ για δημιουργία ενός τεχνολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επίσης, σε ότι αφορά το Μεσανατολικό, επανέλαβε την θέση της Ελλάδας για επίτευξη λύσης 2 κρατών που θα διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την κοινή ανησυχία των τριών χωρών «που σχετίζονται και με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση τον στρατευμάτων της και τον ρόλο Ρωσίας, Τουρκίας κ.α. στην περιοχή».

Αναφορικά με τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τόνισε ότι «προχωράμε με σταθερά βήματα μια σχέση ουσιαστικής συνεργασίας. Κοινός σκοπός, οι 3 χώρες να επιβεβαιώσουν ότι επιθυμία τους είναι η ειρήνη, συνεργασία, συνανάπτυξη στην περιοχή».

Μπ. Νετανιάχου: Από το 2016 ενισχύονται οι συμφωνίες που υπογράφουμε και παράλληλα οι φιλίες μας

Από το 2016, οι συμφωνίες που υπογράφουμε ενισχύονται και παράλληλα ενισχύονται και οι φιλίες μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, μετά το τέλος της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και τόνισε: «Ζούμε σε περιοχές ζωτικής σημασίας, όπου η ειρήνη και ο πλουραλισμός απειλούνται από την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό».

Ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τους άλλους δύο ηγέτες για τα τούνελ που εντοπίστηκαν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και είπε ότι εντείνονται οι κίνδυνοι από το Ιράν. Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για την Μπέερ Σεβά, που μεταμορφώθηκε από μία περιοχή στη μέση της ερήμου σε μία σύγχρονη πόλη με σημαντικό ρόλο στον τομέα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Ν. Φρίντμαν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την κατασκευή του αγωγού East Med

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, όπως και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία είναι «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και εδράζεται στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες που μοιράζεται και η Αμερική». Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 5ης Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, στην Μπέερ Σεβά του Ισραήλ.

Ο κ. Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε ένα μέρος των εργασιών της Συνόδου, είπε ότι ο αγωγός East Med είναι μείζονος σημασίας για την ειρήνη και τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και έδωσε συγχαρητήρια στους ηγέτες των τριών χωρών.

Αναστασιάδης: Ιδρύεται Κέντρο Συντονισμού στην Κύπρο με τη συνεργασία ΟΗΕ και ΕΕ

Η Κύπρος, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, με σκοπό την αποτροπή αρνητικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για τη βοήθεια που προσφέρει το Ισραήλ σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοσφάλειας και ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου 2019 θα λειτουργήσει στη Λευκωσία μόνιμη υπηρεσία για τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο στα πρότυπα του ΟΑΣΕ.

Για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα. Επίσης, καταδίκασε τις απειλές κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μεσανατολικού, με προστασία του ισραηλινού κράτους και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.