Τσίπρας: Ουσιαστική χρηματοδότηση για το προσφυγικό δεν υπάρχει

Τσίπρας: Ουσιαστική χρηματοδότηση για το προσφυγικό δεν υπάρχει

Για αλληλεγγύη «α λα καρτ» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Σε αποτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

«Η όποια παρέμβαση στα ελληνικά-δηλαδή στα ευρωπαϊκά ύδατα-μπορεί να είναι μόνο παρέμβασης διάσωσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί και θα βοηθήσει στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιχειρησιακή συνεργασία Ευρώπης-Τουρκίας, καθώς και Ελλάδας-Τουρκίας. Στα θετικά της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό συμπεριέλαβε την αναγνώριση του βάρους που επωμίζονται οι χώρες υποδοχής προσφύγων, όπως η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «αλληλεγγύη α λα καρτ» στην Ευρώπη, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν έχει λάβει παρά ελάχιστα χρήματα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σημείωσε, μάλιστα, πως ο ελληνικός λαός προσφέρει «ανθρωπιά από το υστέρημά του» και πως όλα αυτά τα χρόνια η αλληλεγγύη δεν συνδυάστηκε με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

«Είναι εμφανές πως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο στην οικονομική ενίσχυση, αφορά και στην ενταξιακή διαδικασία. Ζητούν εγγυήσεις πως θα ανοίξει η ενταξιακή συζήτηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε αυτές τις εγγυήσεις. Από την πλευρά μας, κρατάμε μία θέση ευθύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία περιλαμβάνουν και τη στάση της στο ζήτημα της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου».