Τσίπρας: Σε απόλυτη σύγχυση η κυβέρνηση. Διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο

Τσίπρας: Σε απόλυτη σύγχυση η κυβέρνηση. Διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, για την πανδημία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνω των 60 ετών.

Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, μιλώντας για «κυβέρνηση σε πανικό», «κυβέρνηση που έχει χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημία». Προσέθεσε ότι «ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας και την αποτυχία σας θα την πληρώσουν όχι εσείς και το κόμμα σας, αλλά η ελληνική κοινωνία», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και επενδύει στη λογική τής υποχρεωτικότητας και της ατομικής ευθύνης.

«Σας εκλιπαρούμε, σοβαρευτείτε και συνέλθετε, γιατί το να βρίσκεστε σε πανικό είναι χειρότερο από μια λάθος απόφαση κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό ή πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο τρόπος που την ανακοίνωσε και η σημερινή ομιλία του, δείχνει ότι «εν μέσω μιας τραγωδίας ήρθατε με αυταρέσκεια να μας πείτε ότι σώζετε ζωές όταν έχουμε ξεπεράσει κάθε ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και όταν 155 συμπολίτες μας βρίσκονται προχείρως διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και δεν έχουμε εικόνα για το αν έχουν κάποιες πιθανότητες να σώσουν τη ζωή τους ενώ θα είχαν ενδεχομένως αν ήταν εντός κλινών ΜΕΘ». Τον κατηγόρησε ότι «πάνω σε αυτή την τραγωδία έρχεστε και παίρνετε μια θέση που ξορκίζατε επί τρεις μήνες και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα». «Ξεχάστε την ύπαρξη της αντιπολίτευσης, υπάρχει η κυβέρνηση και απέναντι της η κοινωνία. Είστε ικανοποιημένος για την εξέλιξη της πανδημίας; Τα κάνατε καλά;», τον ρώτησε, προσθέτοντας ότι είναι «σε απόλυτη σύγχυση, έχετε χάσει τον έλεγχο, βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο».

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν που πριν από είκοσι μέρες έβγαινε και έβαλλε εναντίον κάθε σκέψης και επιλογής υποχρεωτικότητας, «επί μήνες προσπαθούσατε να μας πείσετε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή» και ότι «ο κ. Πλεύρης επιχειρηματολογούσε ότι δεν αποτελεί επιλογή γιατί είναι και αντισυνταγματικός. Κι αφού πείσατε κάθε τηλεθεατή ότι είναι αντισυνταγματικό, έρχεστε να το επιβάλετε». Ανέφερε ειδικότερα ότι στις 3 Νοεμβρίου στο MEGA ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της» και ότι «όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε τόσο μεγαλύτερες οι αντιδράσεις». Επίσης ότι στις 18 Οκτωβρίου έλεγε πως «δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους, δεν πρόκειται να υποβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς». Ακόμη ότι ο κ. Πλεύρης έλεγε ότι η υποχρεωτικότητα προσκρούει στο Σύνταγμα, το ΣτΕ και την Επιτροπή Βιοηθικής.

«Έχετε χάσει τη μπάλα, είστε σε πανικό, μια άσπρο και μια μαύρο, υπάρχουν κι άλλες αποχρώσεις», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ποτέ ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό και πως για λόγους πολιτικού κόστους ο κ. Μητσοτάκης μίλαγε για αντισυνταγματικότητα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν μπορεί ηθικά αυτός που εξετάζει το πιστοποιητικό από έναν πολίτη να είναι ανεμβολίαστος.

«Η απόφαση που παίρνετε εγκυμονεί κινδύνους σε ό,τι αφορά και το κλίμα της κοινωνικής συνοχής που είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουμε την πανδημία που αποδεικνύεται ότι δεν τελειώνει εδώ, αλλά και στην έξαρση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους το ίδιο, όμως το μέτρο που θα εφαρμοστεί στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε υποχρεωτικός εμβολιασμός, όπως είπε, διότι ξεχωρίζει μια ηλικιακή κατηγορία και βάζει ένα πρόστιμο που δεν έχει καμία έννοια αναλογικότητας, καθώς άλλο είναι το κατοστάρικο για έναν άνω των 60 που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και άλλο είναι για έναν άνω των 60 που έχει μεγάλα εισοδήματα. «Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους», τόνισε. Επιπλέον αναρωτήθηκε πώς θα αντιδράσει σε αυτό το μέτρο αυτός που είναι 58-59 ετών και είναι αναγκαίο να πειστεί. «Δημιουργείτε έτσι εμβολιαστική κουλτούρα; Αυτόν που είναι άνω των 60 ανεμβολίαστος και έχει την οικονομική δυνατότητα, τον κάνετε αρνητή στο τετράγωνο». Τον κατηγόρησε ότι χαρακτηρίζει αντίτιμο υγείας το πρόστιμο των 100 ευρώ, όταν «έχετε αφήσει εδώ και δυο χρόνια χωρίς στήριξη το ΕΣΥ και φέρνετε προϋπολογισμό 820 εκατ. λιγότερα για την υγεία». «Έχετε μπερδέψει αυτούς που σας παρακολουθούν, τους βουλευτές σας, την κοινωνία», σχολίασε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το κρίσιμο τώρα είναι ότι «το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κρύβει την αλήθεια και φτιάχνει κλίμα ωραιοποίησης». Ζήτησε να δοθούν στοιχεία πόσοι από αυτούς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ καταφέρνουν να επιβιώσουν και πόσοι είναι σε ημερήσια βάση οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Είπε πως ακόμα κι αν υποθέσουμε -όπως και εύχεται- ότι αύριο το πρωί «με έναν μαγικό τρόπο καταφέρναμε και εμβολιάσουμε τους 600 χιλιάδες άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι και όλους τους υπόλοιπους, ακόμα κι αν αυτό γινόταν το επόμενο δίμηνο, η δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ δεν θα έχει ύφεση γιατί το τείχος ανοσίας θέλει δύο μήνες σε όποιον εμβολιάζεται». Προσέθεσε ότι «δεδομένης της στατιστικής που μας οδηγεί σε τρομακτική κορύφωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα, θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα». «Σας απασχολεί αυτό;», ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως όλα περνούν από το μυαλό του πρωθυπουργού εκτός από την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βάσει του αριθμού που σήμερα βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 κλίνες ΜΕΘ επιπλέον το αμέσως επόμενο διάστημα, καλώντας τον πρωθυπουργό να επιτάξει τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες μονάδες υπάρχουν, καθώς και να αξιοποιήσει τις κλίνες και των στρατιωτικών νοσοκομείων. «Προσλάβετε τώρα γιατρούς, έστω τώρα». «Πέρυσι πώς προσλάβατε 200 με διαδικασίες fast track; Λέτε ότι δεν υπάρχουν γιατροί, λέτε ψέματα», είπε, σημειώνοντας ότι στη χθεσινή συνάντηση του με την ΕΙΝΑΠ του έδωσαν αναλυτικά στοιχεία και πως πρόκειται για αριθμό σχεδόν 800 γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστες αναμένοντας το διορισμό τους. «Γιατί δεν τους παίρνετε, γιατί δεν κάνετε μία μόνιμη πρόσληψη τώρα αμέσως; Σας καλώ να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς και να δούμε εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι ο κ. Πέτσας και ο κ. Σκέρτσος έχουν απαντήσει γιατί δεν δίνονται χρήματα για γιατρούς και ΜΕΘ, «γιατί όπως είπε ο κ. Πέτσας αν δίναμε χρήματα για γιατρούς και ΜΕΘ θα πετούσαμε τα λεφτά σε μία μαύρη τρύπα» ή «όπως είπε ο κ. Σκέρτσος ότι είναι πολυτέλεια να έχουμε πολλές κλίνες, γιατί μετά δεν θα τις χρειαζόμαστε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε έκκληση «να ανταποκριθούμε στην έκτακτη συνθήκη, αφήστε τον αυταρχισμό και προχωρήστε στα απαραίτητα μέτρα για αποκλιμάκωση της αύξησης των κρουσμάτων».

Αναφέρθηκε στα σχολεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έκανε συγχωνεύσεις τάξεων με 29 μαθητές μέσα στην πανδημία αντί να προσλάβουν αναπληρωτές και να αραιώσουν οι τάξεις και πως ενώ η Βουλή έκλεισε για ένα κρούσμα, μία τάξη για να κλείσει θέλει 50+1. «Το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές, δεν καταλαβαίνετε ότι αυτοί αναμεταδίδουν τον ιό στους ηλικιωμένους στα σπίτια; Πόσο μυαλό θέλει αυτό για να το συμφωνήσουμε;», είπε.

Σχολίασε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έλεγε μέχρι πρότινος ότι δεν κολλάει στα ΜΜΜ και στους αστυνομικούς» και πως «τώρα ενώ δεν έχετε προχωρήσει σε κανένα αναγκαίο μέτρο, δεν προχωρήσατε σε ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό, παίρνετε το πιο ακραίο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε προοπτική υποβάθμισης για τον εμβολιασμό και κοινωνικό αυτοματισμό».

«Πήρατε καμία πρωτοβουλία να συνεννοηθείτε με τους πολιτικούς αρχηγούς; Μόνο σας ενδιαφέρει να επιτίθεστε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε πρωτοβουλίες συνεννόησης αντί για καταστολή και σύγκρουση», σημείωσε.