Τσίπρας σε Μέρκελ: Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Συζήτηση Τσίπρα-Μέρκελ για το προσφυγικό, μετά και την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου στην Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελάριου στην Τουρκία.

«Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε εκείνη στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Η κα Μέρκελ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με κεντρικό θέμα την καταπολέμηση του προσφυγικού. Ο Τούρκος πολιτικός εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνδράμει ώστε να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες, τονίζοντας πως αυτό κάνει πάντα η Τουρκία, ενώ μίλησε και για την ανάγκη ενίσχυσης του έργου της FRONTEX στη θάλασσα, αλλά και την προσπάθεια καταπολέμησης των διακινητών.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την πρόθεση Γερμανίας και Τουρκίας να προτείνουν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να συμμετέχουν στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, μαζί με την τουρκική ακτοφυλακή και την FRONTEX, ενώ άφησε αιχμές κατά της Ρωσίας, η οποία όπως είπε βομβαρδίζει αμάχους στη Συρία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η χώρα του μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δισεκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία και ορατή βελτίωση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Τόνισε ότι νιώθει «φρίκη για τα δεινά» που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά» εναντίον της πόλης του Χαλεπίου πέρα από τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Είμαστε τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, συγκλονισμένοι από τα δεινά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται και τους βομβαρδισμούς που προέρχονται από τη ρωσική πλευρά», είπε η καγκελάριος Μέρκελ.

Πηγή: news247.gr