Τσίπρας: Στόχος η απελευθέρωση της ψηφιακής οικονομίας

Τσίπρας: Στόχος η απελευθέρωση της ψηφιακής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στο συνέδριο Digital Economy Forum 2016, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με θέμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Η πολιτική της κυβέρνησης εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εξήγησε ο πρωθυπουργός στο Digital Economy Forum 2016.

 

Την άμεση προώθηση της σύστασης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, «ενός οργάνου που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση στο ενδημικό πρόβλημα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο Digital Economy Forum 2016, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους άξονες της ψηφιακής πολιτικής της κυβέρνησης, και σημείωσε τη βούληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει την δυναμική ενός σημαντικού κλάδου της, της ψηφιακής οικονομίας που, όπως είπε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία και αυτό έχει κοστίσει. Είπε ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο προσπάθησε να ξεπεράσει τα εμπόδια-κατάλοιπα των ασυνάρτητων πολιτικών ψηφιακής ανάπτυξης που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, και τόνισε ότι εάν υπάρξει σωστή συνεργασία μπορεί να χτιστεί ένα πλαίσιο που να απογειώσει τις δυνατότητες της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Ασκώντας κριτικές στις «εύκολες» λύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε ότι αυτές οδήγησαν στο γενικευμένο ψηφιακό χάος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, στην κατασπατάληση κονδυλίων, έλλειψη διαλειτουργικότητας και φτωχές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Είπε ακόμη ότι κάτι τέτοιες «εύκολες λύσεις» ήταν που εξέθρεψαν τη διαφθορά στην εκπόνηση και υλοποιπήση μεγάλων έργων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μείνει στα μισά και άλλα είναι απαξιωμένα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία στη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, πρέπει να δράσουμε τώρα, οφείλουμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της γνώσης. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μην εγκλωβίζεται σε μια κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική και να μην κάνει βήματα μόνο στα πλαίσια της δημοσιονομικής ισορροπίας, «αλλά εργαζόμαστε, τουλάχιστον σχεδιάζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε τα βήματα για τη μετάβαση στη νέα οικονομία της γνώσης που εγγυάται την ασφαλή προοπτική για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και άρα για την έξοδο από την κρίση και την αύξηση της ευημερίας».

Δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία το επόμενο διάστημα θα σταθεί αρωγός σε κάθε υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια τους και ότι θα βρίσκεται με όλους τους σε άμεση και διαρκή συνεργασία μέσω της νέας θεσμικής τομής της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τη θεσμική τομή αυτή θα λάβει τέλος την πολιτική και διοικητική ασυναρτησία των πολλών και αντικρουόμενων πολιτικών στον σχετικό τομέα. Ενέταξε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης στο ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει επιλέξει έναν άλλον δρόμο, όχι τόσο επικοινωνιακό, ίσως πιο δύσκολο αλλά πιο ουσιαστικό.

«Επεξεργαστήκαμε ιδέες και προτάσεις για την κατάθεση τεκμηριωμένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εκπόνηση και τον συντονισμό της ψηφιακής πολιτικής με τον πλέον λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο», είπε. Εξήγησε ότι επελέγη η κατεύθυνση της ΓΓΨΠ και όχι άλλης μιας επιτροπής όπως αυτής που πρότεινε ο νόμος 4314 επειδή πλέον λόγω της θεσμικής εμπειρίας της χώρας μπορεί να ειπωθεί ότι αυτές οι επιτροπές δεν λειτουργούν, δεν παράγουν έργο.

Επισήμανε ότι για την επίλυση του προβλήματος της αιρεσιμότητας είναι προϋπόθεση η συγκρότηση της ΓΓ. Ακόμα ανέφερε ότι η απελευθέρωση των χρημάτων για τον θεματικό στοχο 2 του ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα και με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον και την καλή λειτουργία της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «η ευκαιρία που έχουμε να ζωγραφίσουμε σε λευκό χαρτί να είναι μια ευκαιρία που θα αξιοποιήσουμε ώστε ύστερα από κάποια χρόνια αυτός που θα ξαναβρεθεί στη δική μου θέση εδώ να μη βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κάνει απολογισμό για το τι δεν κάναμε αλλά για το πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

“Η ουσία της ψηφιακής πολιτικής μας”

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία, όπως είπε, να μιλήσει για το πώς η πολιτική της κυβέρνησης εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και για το σχέδιο μιας εθνικής ψηφιακής πολιτικής που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς, να εγγυάται τη σταθερότητα στην αγορά και την κοινωνία, να επιτρέπει τη συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία της πληροφορίας, να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα, να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν στην Ελλάδα. Όχι απλά κυνηγώντας την επόμενη σύμβαση του ΕΣΠΑ με το μπλοκάκι αλλά με τον απαραίτητο δυναμισμό για την κατάκτηση του νέου ψηφιακού κόσμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια συνεκτική πολιτική για τη συνολική ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει απλώς να τρέχουμε πίσω από ημερομηνίες εφαρμογής κοινοτικών οδηγιών και να υλοποιούμε έργα πληροφορικής χωρίς κανένα σχέδιο, αλλά ότι οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να λειτουργούμε με βάση τη διαλειτουργικότητα τους ή τη συμβολή τους σε έναν εθνικό σχέδιο ψηφιακής πολιτικής με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για την ψηφιακή πολιτική περιλαμβάνει:

Α) τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από συμβάσεις του δημοσίου. Μονο έτσι μπορούν να προκύψουν θέσεις εργασίας για τους εξειδικευμένους επιστήμονες, είπε.

Β) Περιλαμβάνει επίσης ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πάντοτε με σεβασμό στην συνταγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε ανάγκη την ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συνέχισε, με διασφάλιση διαλειτουργικότητας. Θέλουμε, ανέφερε, τη διαφάνεια σε όλον τον κύκλο ζωής του ΕΣΠΑ και ζητάμε από τους ιδιώτες που ασκούν δημόσια υπηρεσία να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς διαφάνειας που υπόκεινται και οι δημόσιοι φορείς.

Γ) Περιλαμβάνει την ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ερευνητικό και πανεπιστημιακό χώρο στην παραγωγή, με τη δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής για τη διανοητική ιδιοκτησία που έχει ως στόχο την αύξηση του εθνικού άυλου ανθρώπινου κεφαλαίου.

Αυτό προϋποθέτει και την ουσιαστική προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων που αποτελεί και την κεντρική πολτιική στόχευση της κυβέρνησης που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, διακρίνεται σε 3 άξονες: Ο 1ος άξονας αφορά την ανοικτή πρόσβαση στην γνώση και την πληροφορία σε όλους. Όμως μια τέτοια πολιτική χρειάζεται να συνδέεται με την προστασία της ιδιωτικότητας, κάτι που είναι ο 2ος άξονας. Ο 3ος αφορά την οικονομία του διαμοιρασμού, που αφορά τις μεγάλες παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες.