Τσίπρας: Ξεκάθαρο το μήνυμα της Ευρώπης στην Άγκυρα (Βίντεο)

Τσίπρας: Ξεκάθαρο το μήνυμα της Ευρώπης στην Άγκυρα (Βίντεο)
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημαντική επιτυχία για τις εθνικές θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μιλάει για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μια μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των εθνικών μας θεμάτων, καθώς «είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που – σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου – καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως συμπεριλαμβάνει και την κρίση των Ιμίων, στην οποία η Ε.Ε. είχε τηρήσει ουδετερότητα και είχε πει να τα βρουν η Ελλάδα με την Τουρκία.

Η Κύπρος και η Ελλάδα αξιοποιούν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους (ΑΟΖ), τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρία EXXON MOBIL για την έρευνα και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Αναφερόμενος στη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αδικεί ακόμα και τον εαυτό του, αρνούμενος την πρόταση για προεκλογικό ντιμπέϊτ ανάμεσα στους δυο τους, και τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση.

Απερίφραστη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που είχε αρχίσει εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο κ. Τσίπρας και είπε πως με την απόφαση του:

-Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα την εξόρυξη που ανακοίνωσε η Τουρκία πριν λίγες μέρες.

-Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

-Αποφασίζει τη λήψη μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – άρα κυρώσεων- κατά της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων (ΕΥΕΔ) θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν και τον Ιούλιο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα αποφασίσει τη λήψη μέτρων, που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που έχουν οικονομικές επιπτώσεις.

Το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση της έχει σοβαρό κόστος, είπε ο πρωθυπουργός και όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας τόνισε πως συνεχίζει και θα συνεχίσει να διατηρεί τους διαύλους ανοιχτούς με τη γειτονική χώρα. Θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να υπάρξουν νέες συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση επανένωσης του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, που είναι και η μόνη λύση που μπορεί να συζητηθεί.

Υπογραφή συμφωνίας με τη EXXON MOBIL για έρευνα και αξιοποίηση φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίηση του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρία EXXON MOBIL.

Η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρόκειται για έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι.

«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στη άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε με ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο».

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο απάντησε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι συμμαχίες της χώρας θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή.

Είπε, ακόμα, ότι σωστά απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ότι σε μια σύγκρουση η Ελλάδα θα είναι μόνη της, επειδή ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αποτροπή και προετοιμάζονται και για το δυσμενέστερο σενάριο.

Όχι πολιτική αντιπαράθεση με τα εθνικά θέματα

Στην κριτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί «δραματοποίησης» από την πλευρά του πρωθυπουργού με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αν είναι δραματοποίηση η συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών, μήπως είναι δραματοποίηση και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

«Δραματοποίηση θα ήταν αν έπαιρνε ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει χωρίς πριν να ενημερωθεί ο ίδιος από τους αρμόδιους υπουργούς», είπε και σημείωσε πως είναι καλό να μην κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση με τα εθνικά θέματα και θα είναι πιο ασφαλής η Ελλάδα αν υπάρχει ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Έφυγε από το τραπέζι η υποψηφιότητα Βέμπερ για την Επιτροπή

Σε ότι αφορά τις επιλογές των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμών ο κ. Τσίπρας είπε ότι έφυγε από το τραπέζι της συζήτησης η υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας πως είναι ένα πρόσωπο που διχάζει την Ευρώπη, αντί να την ενώνει και έχει μιλήσει προσβλητικά για τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» του κ. Μητσοτάκη το ότι επένδυσε στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ. Είναι λάθος να γίνονται επιλογές με αμιγώς κομματικά κριτήρια σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την ίδια τη χώρα, πρέπει να γίνονται με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι με κομματικές παρωπίδες, παρατήρησε.

Η συζήτηση για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα συνεχιστεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου και ενδεχομένως να κρατήσει πολύ αλλά σίγουρα πρέπει να βγει λευκός καπνός, γιατί στις 2 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σε ότι αφορά στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απειλή της κλιματικής αλλαγής ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη που θέλουμε και χρειαζόμαστε πρέπει να επενδύσει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, υιοθετώντας πολιτικές και εργαλεία απανθρακοποίησης με δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Επίσης, δεν χωρούν άλλες, περιβαλλοντικά επικίνδυνες και μη αειφορικές λύσεις, όπως π.χ. η πυρηνική ενέργεια.

Πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα από το νέο ΠΔΠ 2021-2027

Σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 η συζήτηση του οποίου μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο ΠΔΠ, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της. Πέτυχε, δηλαδή, δηλαδή, το πρώτο καθοριστικό βήμα για να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση Euro7,5 δις για την Ελλάδα.

Επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα επωφελή και σημείωσε πως σε βάθος χρόνου ακόμα και οι πιο ευαίσθητοι θα καταλάβουν ότι όχι μόνο δεν χάσαμε, αλλά κερδίσαμε πράγματα.

Για τη στάση της Ν.Δ. τόνισε πως αν και η ίδια βρέθηκε σε συγκεντρώσεις και με ακραίες δυνάμεις εναντίον της Συμφωνίας, το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί την εφαρμογή της και σχολίασε: «Έχει ο καιρός γυρίσματα».

Είπε, ακόμα, ότι ήταν «αρνητική εξέλιξη» το γεγονός ότι δεν δόθηκε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και μετατέθηκε το θέμα για τον Οκτώβριο.

Τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέσω της διακαναλικής συνέντευξης, πρότεινε ο κ. Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι, αφού δεν θα υπάρξει τηλεμαχία με τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διακαναλικής που θα δώσει θα καλέσει όλα τα κανάλια και όλους τους δημοσιογράφους να έρθουν να τον «ανακρίνουν». Να έχει, δηλαδή, «μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το γεγονός ότι δεν θα γίνει τηλεμαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο καθένας παίρνει την ευθύνη των επιλογών του και κρίνεται από τους πολίτες». Τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο» και πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους το κάνει.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα επιλέξουν για το ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια η χώρα στην πορεία εξόδου από την κρίση, «σε μια πορεία όπου η επόμενη κυβέρνηση αντικειμενικά θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει με τα χέρια λυμένα». «Άρα, είναι πολύ κρίσιμη επιλογή, επιλογή δεκαετίας για τη χώρα και τον λαό», πρόσθεσε.

Προεκλογική αντιπαράθεση με προγραμματικούς όρους

Τόνισε ότι αυτό που θα κάνει ο ίδιος στις μέρες που απομένουν είναι να προσπαθήσει η αντιπαράθεση να γίνει με προγραμματικούς όρους και η όποια πόλωση να είναι πόλωση προγραμματική με προτάσεις, ιδέες και σχέδια. «Κάποιοι μιλάνε για φόβο, εγώ δεν μιλάω για φόβο, μιλάω για λογική, με τη λογική, με τον νου, με την καρδιά κάθε Έλληνας να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας».

«Συνεπώς», είπε, «εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να μην έρθει σε αντιπαράθεση, εφόσον επιλέξει ακόμα και αυτό το ντιμπέιτ να είναι παράλληλων μονολόγων, χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ας συγκρίνει και ας κρίνει ο λαός».

Ανακοίνωσε ότι αυτό που θα κάνει εκείνος είναι αντί αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, «να έχω στο πλαίσιο της διακαναλικής, να απευθύνω μια πρόσκληση σε όλα τα κανάλια, σε όλους τους δημοσιογράφους, να έρθουν να με ανακρίνουν. Να έχω εγώ, δηλαδή, μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».