“Τσουνάμι ανάγκης” για τρόφιμα στην Βρετανία

“Τσουνάμι ανάγκης” για τρόφιμα στην Βρετανία
Photo: pixabay.com
Οι Βρετανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα φτώχειας.

Το δίκτυο της μεγαλύτερης τράπεζας τροφίμων στη Βρετανία απηύθυνε επείγουσα έκκληση, προειδοποιώντας ότι είναι αντιμέτωπο με τον πιο δύσκολο χειμώνα του αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεινάσουν καθώς επιδεινώνεται η κρίση του κόστους διαβίωσης.

Το Trussell Trust, που στηρίζει ένα δίκτυο 1.300 κέντρων διανομής τροφίμων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι καταγράφει δραματική αύξηση στα επίπεδα των αναγκών.

Ανέφερε ότι διένειμε 46% περισσότερα πακέτα τροφίμων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο απ’ ό,τι το 2021 και προέβλεψε ότι θα προσφέρει 1,3 εκατ. τους επόμενους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένου μισού εκατομμύριου για τα παιδιά.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ζήτηση ξεπερνά τις δωρεές για πρώτη φορά, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες τροφίμων αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιες περισσότερα τρόφιμα. Σύμφωνα με το Trussell Trust, αυτό δεν είναι βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπροστά στην τέλεια καταιγίδα των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, του πληθωρισμού και της πιθανής ύφεσης που οδηγεί τους πολίτες βαθύτερα στη φτώχεια, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης προκαλεί τσουνάμι ανάγκης για τις τράπεζες τροφίμων», δήλωσε η επικεφαλής του Trussell Trust Έμα Ρίβι.

«Ποτέ δεν θέλαμε να απευθύνουμε μια έκκληση σαν αυτή, θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε καθόλου ανάγκη για τράπεζες τροφίμων. Αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της επείγουσας κατάστασης με το κόστος διαβίωσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε.

Η Ρίβι κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει ένα πακέτο στήριξης που να στοχεύει άμεσα τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Χθες, τα νοικοκυριά που προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση του κόστους διαβίωσης υπέστησαν ένα ακόμα πλήγμα, όταν τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές τροφίμων από το 1980 οδηγήσε τον πληθωρισμό και πάλι σε διψήφιο ποσοστό τον περασμένο μήνα, στο υψηλό 40 ετών που σημειώθηκε τον Ιούλιο.