«Τσουνάμι» οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

«Τσουνάμι» οι επενδύσεις σε ΑΠΕ
pexels
Δεκαπλάσιο το ενδιαφέρον από τους εθνικούς στόχους- Νέα ώθηση από ενδεχόμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών στόχων για μείωση CO2.

Με 11.000 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη χώρα μας υπερκαλύπτει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε αναλογία 10 προς 1.

Πρόκειται για «τσουνάμι» επενδύσεων στις ΑΠΕ, όπως χαρακτηριστικά είχε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το κρίσιμο πλέον είναι να τεθούν οι κανόνες ώστε να επιλεγούν τα πιο αποδοτικά έργα σε μια συγκυρία που η ενέργεια και η τεχνολογία αναδεικνύονται σε ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, ήτοι 35% μέχρι το 2030, απαιτείται δυναμικότητα 19 GW, από τα 10,5 GW που έχουμε σήμερα. Τα υπολοιπόμενα 8,5 GW αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 9 δις. ευρώ. Τα έργα που ετοιμάζονται αντιστοιχούν σε δεκαπλάσια αξία, ήτοι 80 δισ. ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία. Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι τα επενδυτικά κεφάλαια για ΑΠΕ αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι αποτελούν το 30% του Next Generation EU ενώ η αγορά πιέζει για υψηλότερους στόχους στην πορεία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Αυτό αποτυπώνεται στην πρωτοβουλία 150 ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες με επιστολή τους ζητούν αναθεώρηση του στόχου μείωσης των ρύπων. Επίσης, όπως αποκάλυψε το Reuters προ ημερών η ΕΕ προσανατολίζεται σε αναβάθμιση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Στις 150 εταιρείες συμμετείχε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και οι Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google, EDF, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  Signify και Apple.

Αναβάθμιση των στόχων σημαίνει περισσότερες ΑΠΕ, μεγαλύτερες επενδύσεις για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και φυσικά αναθεώρηση του στόχου του ΕΣΕΚ για μείωση των ρύπων από 32% σήμερα σε 38,5% και αντίστοιχα αναπροσαρμογή του στόχου για τη διείσδυση των ΑΠΕ από 35% στα επίπεδα του 40%.

Τα παραπάνω καλλιεργούν προσδοκίες για δημιουργία νέου χώρου για υποψήφιους επενδυτές. Ωστόσο για να επιστρέψει αξία στην οικονομία και να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτούνται υψηλές ταχύτητες στην προώθηση των επενδύσεων στο δίκτυο και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η υιοθέτηση Target Model με πλαίσιο που θα διασφαλίζει δίκαιη κατανομή του κόστους, διαφάνεια και θα καθιστά πιο ελκυστική την αγορά.