ΤτΕ: Διεύρυνση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

ΤτΕ: Διεύρυνση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Τα στοιχεία διαφέρουν από τα αντίστοιχα του Υπουργείου Οικονομικών.

Διεύρυνση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου «δείχνουν» τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά -τα οποία, σημειωτέον, διαφέρουν από τα αντίστοιχα που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών γιατί περιλαμβάνουν δαπάνες για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος- το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση είναι τα ελληνικά spreads

Τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ καταγράφουν για το εννεάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 3,3 διασπείρω, διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 543 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι αν στα ταμειακά στοιχεία του Προϋπολογισμού συμπεριληφθούν τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Υποσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4.820 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Περίπου όσο έχει ανακοινώσει δηλαδή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Διαβάστε ακόμη: ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 1,625 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Σε ταμειακή βάση πάντως, τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν φέτος μείωση κατά περίπου 4% στα 32,7 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο), ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% στα 42,6 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 33,6% στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Μικρή μείωση κατέγραψε η δαπάνη για τόκους του Δημοσίου Χρέους η οποία διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 5,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ