ΤτΕ: Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα 4 δισ. ευρώ στο εντεκάμηνο

REUTERS

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είναι σε ταμειακή βάση.

Πρωτογενές έλλειμμα 4 δισ. ευρώ εμφανίζει σε ταμειακή βάση ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος

Ωστόσο, εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης για την περίοδο αυτή μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Ποσό που περίπου εμφανίζουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Διαβάστε ακόμη: Δημόσιο: Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών ιδιωτών από 1/1/2014

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο Προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο εμφανίζει έλλειμμα 9,7 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των εσόδων στα 41,7 δισ. ευρώ από 42,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 52.080 εκατ. ευρώ, από 48.830 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα