ΤτΕ: Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2022

ΤτΕ: Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2022
People walk past Bank of Greece headquarters in the center of Athens on October 16, 2014. The ECB will provide more cash for Greek banks if the government follows its international bailout program, whose possible early end has spooked markets, the Greek central bank said on October 16. The decision was taken late on October 15 by a meeting of ECB governors in Frankfurt after the Athens stock market plunged by more than 5.0 percent two days in running and yields on Greek bonds shot up as investors worried about the government terminating the bailout plan. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,1% σε τρέχουσες τιμές και οι εισαγωγές κατά 40,1% σε τρέχουσες τιμές.

Στα 20,1 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το 2022, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,1% σε τρέχουσες τιμές (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 40,1% σε τρέχουσες τιμές (16,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 23,3% και 23,6% αντίστοιχα (7,0% και 15,5% σε σταθερές τιμές).

Αντιθέτως βελτιωμένη εικόνα παρουσίασε το Ισοζύγιο Υπηρεσιών χάρη στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 67,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,8% και το 97,0% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε σε 3,1 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της χώρας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, αυξήθηκε κατά 8,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε σε 17,1 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,2 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 1,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: