«Δεύτερη ευκαιρία» για ρυθμίσεις χρεών σε δόσεις

«Δεύτερη ευκαιρία» για ρυθμίσεις χρεών σε δόσεις
Άποψη της πρόσοψης του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένταξη στις 36-72 δόσεις και των χρεών σε Δήμους - Η επανένταξη στις 120 δόσεις όσων έχουν χάσει τη ρύθμιση και η «κουλτούρα πληρωμών».

Με σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση επαναφέρει τη ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε εφορία και ασφαλιστικά δίνοντας επίσης δεύτερη ευκαιρία και σε όσους χρωστούν στους Δήμους.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση επανεξετάζει σχέδιο ένταξης στην έκτακτη ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων και των χρεών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν προ του 2013.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που έχει θέσει θέμα κουλτούρας πληρωμών στις πιέσεις για θέσπιση διευκολύνσεων σε όσους έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη εκφράζοντας επιφυλάξεις για την νέα ευκαιρία στις 120 δόσεις όσων έχουν χάσει ρυθμίσεις, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑI το Σαββατοκύριακο σημείωσε πως επιχειρείται η ρύθμιση συσσωρευμένων χρεών σε δόσεις να αφορά πέρα από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και χρέη σε Δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εν λόγω ρύθμιση, που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει όλα τα χρέη, από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, μέχρι τον Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, τα Δημοτικά Τέλη και τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά και τα τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και ευρύτερα των επιχειρήσεων εστίασης. Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται τα χρέη προς τους δήμους που αφορούν στα έτη πριν το 2013 και τα οποία δεν αναζητήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές και εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών. Για παράδειγμα οι οφειλές της περιόδου 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου και στη συνέχεια παραγράφονται ενώ οφειλές από το 2018 και μετά μπορούν να βεβαιώνουν εντός προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής και στη συνέχεια παραγράφονται.

Σημειώνεται επίσης ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας μέχρι 1.2.2023 θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα να επανενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 31.7.2023 καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται και όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1.11.2021 αλλά μέχρι τότε κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν. Επίσης στη ρύθμιση υπάγονται και συνεπείς φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.11.2021 έως και 1.2.2023 και έχουν ήδη ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση 24-48 δόσεων για παλαιές και τρέχουσες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες ενώ στις 120 δόσεις θα μπορούν να επανενταχθούν όσοι έχασαν την παλαιά ρύθμιση έως την 1.2.2023 με αίτηση μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ αν υπάρχουν και άλλα χρέη ο οφειλέτης υποχρεούται να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, η διευκόλυνση δεν αφορά πολίτες που δεν έχουν μπει ποτέ σε ρύθμιση, καθώς η δυνατότητα δεν αποτελεί μια γενικευμένη οριζόντια ρύθμιση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: