TτΕ: Στα 2,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

TτΕ: Στα 2,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. 

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ εμφανίζει και σε ταμειακή βάση ο κρατικός προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014.

Το αποτέλεσμα παραμένει πλεονασματικό, αλλά διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, αν αφαιρεθούν περίπου 1,3 δισ. ευρω που αφορούν την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών δύο τραπεζών, και συμπεριληφθούν τα έσοδα 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, καθώς και δαπάνες 312 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτές ύψους 451 εκατ. ευρώ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης στο εννεάμηνο μειώθηκε σημαντικά στα 2,213 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,881 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 34,59 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. ευρώ πέρυσι. εκατ., αλλά και τη μείωση των δαπανών στα 36,447 δισ. ευρώ, από 42,6 δισ. πέρυσι.

Μείωση στα 4,89 δισ. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε και το κονδύλι των τόκων με τους οποίους επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους.