Turkish Airlines: Προσέλαβε τον πρώτο Ελληνοκύπριο πιλότο!

Turkish Airlines: Προσέλαβε τον πρώτο Ελληνοκύπριο πιλότο!

Μια σημαντική ανακοίνωση την ίδια μέρα που διεξάγεται ένας σημαντικός αγώνας ποδοσφαίρου...

Εάν υπάρχει σήμερα ένας αγώνας ποδοσφαίρου που μπορεί να συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα των Ελλήνων, Ελληνοκυπρίων, Τούρκων και Τουρκοκυπρίων φιλάθλων, αυτός είναι μεταξύ του Απόλλωνα Λεμεσού με την τουρκική Τραμπζονσπόρτ. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυπριακή ομάδα παίζει με τουρκική, αλλά στις ελάχιστες φορές που συμβαίνει, υπάρχει ένα μούδιασμα από όλες τις πλευρές.

Πέρα από τις μνήμες και τις εθνικές προεκτάσεις που μπορεί να λάβει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας -ο αποκλεισμός της Τραμπζονσπόρτ μέσα στην Τραπεζούντα από την Ανόρθωση την περίοδο 2005- 2006 θεωρείται για αρκετούς στην Κύπρο ως η κορυφαία επιτυχία για ομαδικό άθλημα στη Μεγαλόνησο- υπάρχει και ένα τυπικό κώλυμα, η μεταφορά των ομάδων. Πώς πας σε μία χώρα που αν και βρίσκεται δίπλα σου δεν έχει αεροπορική σύνδεση, και αν βρεις άλλη λύση -συνήθως οι πτήσεις γίνονται μέσω Ελλάδας- τί θα γίνει όταν πλησιάσεις τον έλεγχο διαβατηρίων από τη στιγμή που η χώρα που θα σε φιλοξενήσει για τον αγώνα δεν αναγνωρίζει το κράτος από το οποίο προέρχεσαι;

Γύρω από αυτά τα θέματα χύνονται τόνοι μελανιού σε εφημερίδες της Κύπρου και της Τουρκίας και πάντα υπάρχει μία δόση παραπληροφόρησης και κίτρινης δημοσιογραφίας είτε για να αποκρυφτεί ότι η ομάδα «πρόδωσε» εθνικές αρχές είτε για δοθεί η εντύπωση ενός ιστορικού επιτεύγματος . Όπως σήμερα που η Χουριέτ ισχυρίζεται ότι τουρκική ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη απευθείας πτήση από Τουρκία στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου, αν και υπεύθυνοι του αεροδρομίου της Λάρνακας αναφέρουν ότι η πτήση ήρθε μέσω Ρόδου.

Αυτό, όμως, που πραγματικά αποτελεί ιστορική στιγμή, εάν τελικά ολοκληρωθεί, αποτελεί η πρώτη πρόσληψη Ελληνοκυπρίου κυβερνήτη αεροσκάφους από την Turkish Airlines ο οποίος θα προστεθεί στους είκοσι Ελλαδίτες -πρώην κυβερνήτες και συγκυβερνήτες κυρίως της Ολυμπιακής- που εργάζονται για τον τουρκικό κρατικό αερομεταφορέα.

Διαβάστε ακόμη: «Πράσινο φως» της UEFA για χειμερινό Mundial στο Κατάρ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, «Τον πρώτο Ελληνοκύπριο κυβερνήτη που έφυγε πρόσφατα από τις Κυπριακές Αερογραμμές προσέλαβαν από χθες οι Τουρκικές Αερογραμμές. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον άλλοι έξι πρώην πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών είχαν υποβάλει τους τελευταίους μήνες αίτηση πρόσληψης. Ωστόσο, μέχρι και πρόσφατα πολιτική της τουρκικής εταιρείας ήταν να μην ανταποκρίνεται καθόλου στις αιτήσεις και μετέπειτα να στέλνει απάντηση με διακριτική άρνηση».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουν σήμερα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις τουρκικών εφημερίδων, «Σε αντίθεση με τις άλλες περιπτώσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μέχρι πρόσφατα κυβερνήτης αεροσκαφών τύπου A320 των Κυπριακών Αερογραμμών, κλήθηκε να ακολουθήσει κανονικά τις διαδικασίες προσλήψεως κυβερνητών, κρίθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία ως κατάλληλος και προσλήφθηκε. Προηγήθηκε διαβούλευση των Τουρκικών Αερογραμμών με την κυβέρνηση τους που τους άναψε το πράσινο φως, ενδεχομένως όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πρόσληψη -σύμφωνα με κύκλους του συγκεκριμένου κυβερνήτη- αν και υπάρχουν ενδοιασμοί ότι δημοσιοποίηση της περίπτωσης ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Το Κυπριακό διαβατήριο πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά αναγνωρίζεται από την Τουρκία, αφού δέχεται με αυτό επισκέπτες στη χώρα, ενώ όλες οι άδειες, τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά του συγκεκριμένου κυβερνήτη, που διετέλεσε και σε σημαντικό πόστο επιχειρησιακού αξιωματούχου στις Κυπριακές Αερογραμμές, έχουν εκδοθεί από την Βρετανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας».

Διαβάστε ακόμη: Το Ισραήλ συμμετέχει στον ενεργειακό πλούτο της Μέσης Ανατολής