«Πράσινο φως» της UEFA για χειμερινό Mundial στο Κατάρ

«Πράσινο φως» της UEFA για χειμερινό Mundial στο Κατάρ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι θετική στην προοπτική ενός Παγκoσμίου Κυπέλλου τον χειμώνα του 2022.

Όταν ο πρόεδρος της FIFA, Sepp Blatter, ανακοίνωνε τον διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν να ακούσουν το -πάμπλουτο- Κατάρ των 50 βαθμών Κελσίου τα καλοκαίρια. Κι από την ημέρα εκείνη οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του πλανήτη και η οργανωτική επιτροπή του «Κατάρ 2022» ψάχνουν να βρουν τρόπους να καταπολεμήσουν τη… ζέστη!

Σε συνάντησή τους στην Κροατία, οι Ευρωπαίοι «ποδοσφαιράνθρωποι» απεφάνθησαν, δια στόματος του αντιπρόεδρου της UEFA, Jim Boyce, το αυτονόητο: «Δεν είναι δυνατόν να γίνει καλοκαιρινό Mundial στο Κατάρ».

Διαβάστε ακόμη: Οι 11 ακριβότερες μεταγραφές του 2013

Το ζήτημα, κατά τον Boyce, δεν είναι πλέον το αν και οι άλλοι επικεφαλής των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών του πλανήτη συμφωνήσουν με το προφανές, αλλά το πότε θα διεξαχθεί τελικά αυτό το «καυτό» παγκόσμιο κύπελλο. Η σκέψη των ανθρώπων της UEFA είναι να πραγματοποιηθεί είτε τον Ιανουάριο του 2022, είτε τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

«Βούτυρο στο ψωμί» της UEFA είναι ο Γενάρης, μιας και οι διοργανώσεις του Champions League και του Europa League «κάνουν διακοπές» αυτόν τον μήνα, ενώ την περίοδο αυτή σταματούν και μερικά από τα πρωταθλήματα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (κυρίως της Γερμανίας) λόγω ψύχους.

«Έχουμε εννέα ακόμη χρόνια να αποφασίσουμε τι θα γίνει τελικά, γι’ αυτό και η FIFA οφείλει να κάτσει σε ένα τραπέζι μαζί με όλες τις ομοσπονδίες και να βρει μία βιώσιμη λύση», είπε ο Boyce. Και μπορεί να υπάρχει… τυπική δημοκρατία στις διαδικασίες των αποφάσεων που λαμβάνει η FIFA, όμως πρακτικά η Ευρώπη είναι εκείνη που «παίζει μπάλα» στους κόλπους της, μιας και από τα 22 μέλη της, τα 10 είναι Ευρωπαίοι.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρείες που «πονάνε»…τη φανέλα

Ο εκπρόσωπος της αγγλικής Premier League δεν σχολίασε τις εξελίξεις, όμως τον προηγούμενο μήνα ο εκτελεστικός διευθυντής της, Richard Scudamore, είχε σχολιάσει πως ένα εμβόλιμο Παγκόσμιο Κύπελλο θα διατάρασσε στην ουσία τρεις περιόδους (2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023). Ο Scudamore ήταν αδιάλλακτος ως προς τη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου το καλοκαίρι του 2022 και μόνο τότε.

Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FIFA, Michel D’Hooghe, έχει ήδη προειδοποιήσει πως η έκθεση των αθλητών σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες συνιστούν τεράστιο ρίσκο για την υγεία τους, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρός της, Sepp Blatter, παραδέχτηκε ότι «μπορεί και να έκαναν λάθος που επέλεξαν το Κατάρ».

Οι σκέψεις να παραχωρηθεί η διοργάνωση σε κάποια άλλη χώρα βρίσκει τους διοργανωτές στο Κατάρ διαμετρικά αντίθετους –όπως ήταν αναμενόμενο- με τον επικεφαλής τους, Hassan al-Thawadi, να δηλώνει εκνευρισμένος από τέτοιου είδους σκέψεις.

Διαβάστε ακόμη: Ένα «σεντόνι» γεμάτο λεφτά

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι «θα σκεφτεί» το ενδεχόμενο ενός χειμερινού Mundial, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη ήταν που έχασε από το Κατάρ τη διοργάνωση του.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν να θυμούνται ότι ένα από τα θεαματικότερα Παγκόσμια Κύπελλα μεταπολεμικά, διεξήχθη στο «καυτό» -κυριολεκτικά- Μεξικό το 1970, με τους περισσότερους αγώνες να πραγματοποιούνται νωρίς το πρωί λόγω της αφόρητης ζέστης της Κεντρικής Αμερικής.

Ίσως κάποιοι να πιστεύουν πως το «Κατάρ 2022» μπορεί να γίνει ένα νέο «Μεξικό 1970». Με τη μόνη διαφορά ότι το Μεξικό είχε τον Πελέ, τον Ριβελίνο, τον Ζαϊρζίνιο και την παρέα τους, ενώ οι συλλογικές υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών τότε, δεν ήταν τόσο εξαντλητικές όσο είναι σήμερα.