Twitter και Foursquare πάνε «βόλτα» μαζί

Twitter και Foursquare πάνε «βόλτα» μαζί

Οι δύο τεχνολογικές εταιρείες έδωσαν τα χέρια για μια νέα συνεργασία.

της Έριν Γκρίφιθ

«Μπορούμε να είμαστε επιτυχημένη εταιρεία με μόνο τμήμα των χρηστών του Twitter και του Facebook», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Foursquare, Ντένις Κρόουλι.

Η Twitter ανακοίνωσε πρόσφατα ότι άρχισε να συνεργάζεται με τη Foursquare, της startup που ασχολείται με τοπικές προτάσεις σχετικά με επιχειρήσεις, που επιτρέπει στους χρήστες να συμπεριλάβουν την τοποθεσία τους σε «τιτιβίσματα». Αντί για μια απλή γεωγραφική θέση, π.χ.. «Νέα Υόρκη», τα δεδομένα της Foursquare, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για τοποθεσίες από τα δισεκατομμύρια των check-in των χρηστών, είναι πιο συγκεκριμένα, π.χ. «Κτίριο του Time-Life».

Πέρα από τις επιπτώσεις του προϊόντος για την Twitter, η συμφωνία αυτή αναδεικνύει μια πτυχή της Foursquare που η εταιρεία είναι πρόθυμη να διαφημίσει: ότι δηλαδή η Foursquare έχει μια τεράστια βάση δεδομένων που είναι αρκετά πολύτιμη ώστε μια εταιρεία-μεγαθήριο των μέσων ενημέρωσης, όπως η Twitter , να είναι διατεθειμένη να πληρώσει για αυτή.

Τα ερωτήματα πλανιόνταν για χρόνια για την τύχη της Foursquare ώστε πολλοί είχαν πιστέψει ότι η εταιρεία είχε πέσει θύμα των διαφόρων προσωρινών τάσεων της μόδας. Με 121.400.000 δολάρια μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων (και 41 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια), αλλά και μειούμενη δημοτικότητα στους χρήστες, η εταιρεία αφιέρωσε το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής της προσπαθώντας να διαψεύσει την εντύπωση ότι αντιμετώπιζε προβλήματα.

Το περασμένο φθινόπωρο, η εταιρεία ανέλαβε το μεγαλύτερο ρίσκο της: Χώρισε στα δύο την εφαρμογή που προσφέρει. Το Swarm, μια νέα εφαρμογή, χρησιμεύει ώστε οι χρήστες να μπορούν να κάνουν check-in και να μοιράζονται την τοποθεσία που βρίσκονται με τους φίλους τους. Η υπάρχουσα εφαρμογή, Foursquare, προσφέρει τώρα μόνο προτάσεις για εστιατόρια και άλλους χώρους με βάση τις προτιμήσεις και την τοποθεσία του χρήστη.

Η Foursquare εργάζεται πλέον για να επεξεργαστεί τα στοιχεία που έχει συλλέξει από επτά δισεκατομμύρια check-in σε 65 εκατομμύρια τοποθεσίες. (Επίσης, έχει 70 εκατομμύρια συμβουλές χρηστών και 90 εκατομμύρια «γούστα»). Περισσότεροι από 85.000 προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει προϊόντα που χρησιμοποιούν τα δεδομένα της Foursquare. Από πέρυσι, οι περισσότεροι από τους προγραμματιστές δεν πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά τα έσοδα από εκείνους που πληρώνουν θα ανέλθουν στο ένα τρίτο των εσόδων της Foursquare για φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τη διαφήμιση προϊόντων.

Ο Ντένις Κρόουλι, διευθύνων σύμβουλος της Foursquare, δήλωσε ότι η εταιρεία «υπερδιπλασιάζει» τα έσοδά της κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Κρόουλι θα θεωρήσει επιτυχία το να φτάσει το προϊόν της εταιρείας στα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών, παραδεχόμενος ότι αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση. Η εταιρεία έχει 55 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Δεν αποκαλύπτει πόσοι από αυτούς είναι ενεργοί, αλλά αναφέρει ότι η περσινή διάσπαση των προσφερόμενων εφαρμογών κατένειμε το ένα τρίτο των ενεργών χρηστών στο Swarm, ένα τρίτο στο Foursquare και ένα τρίτο που χρησιμοποιούν και τις δύο εφαρμογές. Ο Κρόουλι σημειώνει ότι η Foursquare μπορεί να έχει επιτυχία χωρίς πολλούς χρήστες. «Η τοπική αναζήτηση αποδίδει πολύ καλά οικονομικά, μπορούμε να είμαστε επιτυχημένη εταιρεία με μόνο τμήμα των χρηστών του Twitter και του Facebook», λέει.

Το όραμά του περιλαμβάνει εταιρικές προτάσεις και δεδομένα τοποθεσίας σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. «Το μέλλον των κινητών εμπειριών είναι αυτό το ενεργό στοιχείο – διδάσκει τους ανθρώπους πράγματα για τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουν», λέει. «Νομίζω ότι είμαστε μπροστά από αυτή την τάση και θα καταλήξουμε να την προσφέρουμε για πολλούς από αυτούς τους ενδιαφερόμενους».

Πηγή: Fortune.com