Twitter: Τα περίεργα σημεία της επιστολής παραίτησης του Jack Dorsey από CEO της εταιρείας

Twitter: Τα περίεργα σημεία της επιστολής παραίτησης του Jack Dorsey από CEO της εταιρείας
epa06998898 CEO of Twitter Jack Dorsey prepares to testify before a Senate Intelligence Committee hearing on 'foreign influence operations and their use of social media platforms' in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 05 September 2018. Lawmakers are expected to ask the top executives what measures they are implementing to protect their online content from Russian propaganda and political censorship. CEO of Alphabet (Google) Larry Page was invited to testify but did not show. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Lucinda Shen

Το Twitter αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ότι ο Jack Dorsey παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που τον κατέστησε CEO μόνο μιας εταιρείας: της εταιρείας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας και πληρωμών Square.

Σε μια ανοιχτή επιστολή παραίτησης που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Dorsey εξήγησε την κατάσταση μιλώντας εναντίον της δημοφιλούς έννοιας (τουλάχιστον μεταξύ των startups) των επιχειρήσεων που βρίσκονται «υπό την ηγεσία των ιδρυτών», λέγοντας ότι πιστεύει ότι είναι «σοβαρά περιοριστική. Εργάστηκα σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να ξεφύγει από τους ιδρυτές και την ίδρυσή της».

Μερικές πρόσθετες σκέψεις σχετικά με αυτό:

  • Οι επενδυτές και οι αναλυτές ήταν γενικά δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι ο Dorsey ήταν διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι αυτό διασπούσε την προσοχή του. Η αποδοκιμασία τους – και η ανακούφισή τους με την είδηση – φάνηκε στους αριθμούς… – οι μετοχές τόσο της Square όσο και του Twitter σημείωσαν άλμα με την είδηση της αποχώρησης του Dorsey.
  • Επικεντρωνόμενος στην Square, ο Dorsey στρέφεται σε μια εταιρεία που έχει γίνει κάτι σαν «το χρυσό παιδί της πανδημίας», ενώ το Twitter αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς: Με μεγάλο μερίδιο στην καυτή αγορά του buy-now-pay-later, την τραπεζική των μικρών επιχειρήσεων και τα κρυπτονομίσματα – ένα ιδιαίτερο πάθος του Dorsey – η Square αποτιμάται σήμερα σε περίπου 98 δισεκατομμύρια δολάρια. Εντωμεταξύ, το Twitter βρίσκεται στα 36,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Αλλά το σκεπτικό του Dorsey για την αποχώρησή του από το Twitter είναι πραγματικά μάλλον περίεργο στο πλαίσιο της θέσης του στην Square: Η εταιρεία fintech είναι στην πραγματικότητα περισσότερο founder-led απ’ ό,τι το Twitter. Ως ιδρυτής της Square, ο Dorsey κατέχει περίπου το 48% της δύναμης ψήφου μέσω των προνομιούχων super-voting μετοχών που έχει υπό την εποπτεία του στην Square.
  • Ο Dorsey κατείχε μόλις το 2,3% του Twitter, χωρίς προνομιούχες super-voting μετοχές – γεγονός που έκανε το Twitter τόσο ευάλωτο στους ακτιβιστές επενδυτές.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό ότι ο Dorsey επικεντρώνεται στην Square – είναι η εταιρεία στην οποία έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και είναι η εταιρεία που έχει απογειωθεί πιο εκρηκτικά. Αλλά είναι επίσης το πλαίσιο των super-voting μετοχών της Square που κάνουν το σκεπτικό του για την αποχώρησή του από το Twitter να ακούγεται κάπως κούφιο.