Τζανακόπουλος: Δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα για το όνομα της ΠΓΔΜ

Τζανακόπουλος: Δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα για το όνομα της ΠΓΔΜ

Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και δεδομένη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ενωση Κεντρώων, στο ονοματολογικό», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος στον Realfm (συνολικό)

«Το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ενωση Κεντρώων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm”. Χαρακτήρισε «μεγάλη εξαίρεση» και «δυστυχή εξέλιξη» τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μία γραμμή η οποία δείχνει ότι, ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική και επίσης, από ό,τι φαίνεται, αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».

Πρόσθεσε πως είναι «αδιέξοδη» αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία «δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή που είχε η Ν.Δ στο παρελθόν για το συγκεκριμένο ζήτημα». Δεδομένη και σταθερή η κυβερνητική πλειοψηφία Σε ερώτηση για την κυβερνητική πλειοψηφία απάντησε ότι «είναι δεδομένη και σταθερή», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν έρθει στη Βουλή μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία αυτή θα ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε άλλη ερώτηση αν οι εξελίξεις στο ονοματολογικό θα είναι «καταλύτης» διεργασιών και ίσως προκύψουν αλλαγές στα πολιτικά κόμματα και στην κυβερνητική πλειοψηφία απάντησε: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και δεδομένη.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα στα οποία -και στο παρελθόν αλλά και τώρα- δημιουργούνται συγκλίσεις με τα κόμματα του πολιτικού κέντρου. Είτε πρόκειται για το ονοματολογικό, είτε για ζητήματα δικαιωμάτων, φαίνεται μερικές φορές ότι δημιουργούνται κάποιου είδους πολιτικές, αλλά καμιά φορά και κοινοβουλευτικές, συγκλίσεις. Αυτό είναι θεμιτό στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος». Για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση, αν έρθει στη Βουλή συμφωνία με την οποία διαφωνεί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα και σημείωσε: «Ο κ. Καμμένος, σε καμιά περίπτωση, δεν έχει εκφράσει, σε καμιά φάση των συζητήσεων, μια τέτοια πολιτική». Για τη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον πρωθυπουργό είπε ότι έγινε σε «πάρα πολύ καλό καλό κλίμα». Πρόσθεσε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει «καλή χημεία» με τον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι ισχύουν οι δηλώσεις του πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση, ενώ, πρόσθεσε, ο κ. Καμμένος έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με την εθνική θέση «Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με την εθνική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, απόσυρση των αλυτρωτικών θέσεων και προθέσεων της γείτονος και στη βάση αυτή, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα έχουμε απλώς μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά θα έχουμε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επισήμανε ότι «η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας φαίνεται ότι έχει επιδείξει βούληση για μια σοβαρή διαπραγμάτευση, χωρίς γκρίζες ζώνες και κάνει μία πραγματική προσπάθεια για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» και αρνήθηκε να μπει σε νομική ή τεχνική πτυχή των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Υπάρχουν και οι νομικοί μηχανισμοί, αλλά και οι διπλωματικοί και πολιτικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα βρίσκεται σε αρμονία με αυτά που τα οποία αποτελούν την ε9νική μας τοποθέτηση». «Θα έλεγε κανείς ότι έχει υπερβεί τα όρια ο Δ. Καμμένος».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «θα έλεγε κανείς ότι έχει υπερβεί τα όρια». Αναλυτικά δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Καμμένο θα έλεγε κανείς ότι έχει υπερβεί τα όρια και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αυτός ο αντιπολιτευτικός οίστρος. Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει την ευθύνη των λόγων του και την ευθύνη της στάσης του».

Ποια είναι η πραγματική πατριωτική στάση Γενικότερα για όσους υποστηρίζουν ότι εκφράζουν πιο πατριωτικές θέσεις από άλλους, επισήμανε: «Ο κ. Δ. Καμμένος και όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με σύνθετη ονομασία, θεωρώ ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος για λόγους που έχουν να κάνουν με την ουσία της εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα. Πρέπει να είναι μια εξωτερική πολιτική θετική, μια εξωτερική πολιτική ηγεμονική, μια εξωτερική πολιτική που θα εμπεδώνει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ως πυλώνα σταθερότητας, και όχι μια εξωτερική πολιτική φοβική, συνωμοσιολογική, αγχωτική, που βλέπει παντού εχθρούς και απειλές. Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο της Ελλάδας.

Πραγματικά πατριωτική στάση αυτή τη στιγμή είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα λύνει προβλήματα, εγγυάται τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και εγγυάται και μια πολιτική φιλίας, αλληλεγγύης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή». «Καλώς βρέθηκε στην περιοχή των Ιμίων ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος»

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, επειδή πήγε στην περιοχή των Ιμίων και έριξε στεφάνι στη θάλασσα, στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους εκεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι καλώς βρέθηκε στην περιοχή και δεν καταλαβαίνει τον λόγο που του ασκείται η κριτική. Καμιά «γκρίζα ζώνη» στο Αιγαίο «Δεν υπάρχει καμιά “γκρίζα ζώνη”, τα ελληνικά σύνορα είναι δεδομένα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι επίσης δεδομένα και κάνουμε ό,τι πρέπει για την υπεράσπισή τους και νομίζω ότι καλώς ο κ. Καμμένος βρέθηκε στην περιοχή για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς του ελληνικού στρατού. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο δέχεται κριτική ο κ. Καμμένος σε σχέση με αυτή την κίνηση, η οποία είναι μια παράδοση των υπουργών Εθνικής Αμυνας». Λίγα βήματα πριν την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας με την Αλβανία Για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία είπε ότι «είναι σε προχωρημένο στάδιο» και πρόσθεσε: «Είμαστε λίγα βήματα πριν την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας η οποία θα επιλύσει διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αρκετά πολύπλοκα που μετράνε κάποια από αυτά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».