Τζανακόπουλος για τράπεζες και κόκκινα δάνεια: Δημοσιογραφική διαστρέβλωση όσων είπε ο Γιάννης Δραγασάκης

Τζανακόπουλος για τράπεζες και κόκκινα δάνεια: Δημοσιογραφική διαστρέβλωση όσων είπε ο Γιάννης Δραγασάκης
Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλάει κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αθήνα Δευτέρα 30 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις επικρίσεις για το ζήτημα τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης.

 

Για κινδυνολογία, καταστροφολογία και δημοσιογραφική διαστρέβλωση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, αναφερόμενος σε αυτά που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκη, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Όλα αυτά δεν ξεκίνησαν καθόλου από κάποιες δηλώσεις του κ. Δραγασάκη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά υπάρχουν στη φαντασία διαφόρων δημοσιογράφων, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν το ελεύθερο να επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης» και εκτίμησε πως ο διάλογος του κ. Δραγασάκη στο κοινοβούλιο διαστρεβλώθηκε με πολιτική σκοπιμότητα για τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Σας λέω, λοιπόν, ότι ο κύριος Δραγασάκης, αυτό το οποίο έκανε στη συζήτηση εκείνη, ήταν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά αντιθέτως αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο» διευκρίνησε ο υπουργός Επικρατείας και ζήτησε προσοχή στον τρόπο που διαβάζεται η συγκεκριμένη συζήτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και βουλευτών.

Σε ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις συνομιλίες των εμπλεκομένων φορέων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Από τη μεριά μας υλοποιείται κατά γράμμα και πολλές φορές μάλιστα οι τράπεζες υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί». Τόνισε, δε, πως στην παρούσα φάση συζητείται το διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διάδοχο πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συναινέσεων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων με τους θεσμούς για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα υπάρξουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη πως εάν δεν διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές μαζί πρέπει να λειτουργήσουν (οι ευρωεκλογές) ως δημοψήφισμα για πολιτική αλλαγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη σε ολόκληρη της Ευρώπη από τη μεριά των δυνάμεων της προόδου για να σταματήσει η επέλαση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων». Όπως εκτίμησε, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα είναι και το μήνυμα που θα σταλεί στον κ. Μητσοτάκη και την τελευταία πολιτική ταυτότητα του κόμματός του.

«Ο κ. Καμμένος έχει το δικαίωμα ως αντιπολιτευόμενος να ασκεί κριτική, από εκεί και πέρα εμείς κρατάμε τα τέσσερα χρόνια της συνεργασίας μας, αλλά δεν θα μπορούσαμε στο όνομα αυτής της συνεργασίας να επιτρέψουμε και την πτώση τα κυβέρνησης εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα», σχολίασε για τα όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.