Η Τζίνι Ρομέτι, η έρευνα και ο σκεπτόμενος supercomputer της IBM

Η Τζίνι Ρομέτι, η έρευνα και ο σκεπτόμενος supercomputer της IBM

Η διευθύνουσα σύμβουλος της IBM αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προετοιμάζεται για τις μελλοντικές αγορές.

της Τζέσι Χέμπελ

Η Τζίνι Ρομέτι έχει μια συμβουλή προς τις εταιρείες: Μη καθορίσετε την ύπαρξή σας από ένα και μόνο προϊόν. Σε ένα κόσμο συνεχών αλλαγών, αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να κάνει μια εταιρεία. «Δεν θα μπορέσετε να ακολουθήσετε τις τεχνολογικές αλλαγές. Θα κινδυνεύσετε κάνοντας λάθος εκτιμήσεις,» είπε.

Ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, η Ρομέτι έχει πείρα από κινδύνους. Έχοντας περάσει πάνω από 30 χρόνια στην εταιρεία, βίωσε τη σχεδόν μοιραία περίοδο των αρχών του 1990 και είναι πλέον μόλις η ένατη διευθύνουσα σύμβουλος στην ιστορία 102 ετών της εταιρείας. Εξαιτίας αυτής της θέσης βρίσκεται στο Νο.1 της λίστα του Fortune με τις πιο ισχυρές γυναίκες επαγγελματίες.

Διαβάστε ακόμη: Η γυναικεία απουσία των διοικητικών συμβουλίων

Μιλώντας στις 16 Οκτωβρίου σε μια συνδιάσκεψη του Fortune στη Ουάσινγκτον, η Ρομέτι περιέγραψε τους πέντε τομείς στους οποίους βασίζεται για να προετοιμάσει την ΙΒΜ για τις μελλοντικές αγορές. Πρώτα είναι η έρευνα, τομέας στον οποίο η εταιρεία είναι πρωτοπόρος εδώ και χρόνια. Η εταιρεία έχει 3.000 κατόχους διδακτορικών στο προσωπικό της και είναι στην κορυφή των ευρεσιτεχνιών εδώ και 20 χρόνια. Εξίσου σημαντική είναι η σχέση με τους πελάτες, οι οποίοι συνεργάζονται όλο και περισσότερο με την ΙΒΜ για θέματα καινοτομίας. Η Ρομέτι επίσης διατηρεί σχέσεις με πανεπιστήμια και με επιχειρηματικά κεφάλαια. Και χάρη στα νέα κοινωνικά εργαλεία, η Ρομέτι μπορεί να επικοινωνεί με τους 400.000 υπαλλήλους της ΙΒΜ για την ανάδειξη των καλών ιδεών εντός της εταιρείας.

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της ΙΒΜ είναι η πειθαρχία στη διατήρηση αυτών των σχέσεων και η άντληση ιδεών μέσω αυτών. Για παράδειγμα, η Ρομέτι περιέγραψε τις προοπτικές της εταιρείας για θέματα τεχνολογίας, ένα έγγραφο που ετοιμάζουν κάθε χρόνο οι ερευνητές της για να επισημάνουν τις μελλοντικές τάσεις. Η Ρομέτι βασίζεται σε αυτό το έγγραφο για τον καθορισμό της στρατηγικής και την ενημέρωση των δεικτών επιτυχίας της εταιρείας βάσει στόχων.

Διαβάστε ακόμη: Οι 3 κινήσεις–ματ της Μαρίσσα Μάγιερ που ανέβασαν την Yahoo!

Αυτή η πειθαρχία οδηγεί σε πρωτοποριακά τεχνολογικά επιτεύγματα όπως ο Watson. Πριν από δυόμισι χρόνια, ο supercomputer νίκησε τους κορυφαίους παίκτες του τηλεπαιχνιδιού Jeopardy και απέδειξε ότι οι υπολογιστές μπορούν να αποθηκεύσουν και να φιλτράρουν μεγάλο όγκο πληροφοριών, να απαντήσουν σε προφορικές ερωτήσεις και να μάθουν από τα λάθη τους. Η τεχνολογία πίσω από τον Watson αντανακλά χρόνια μελέτης της εταιρείας, η οποία μόλις τώρα αρχίζει να περνά σε εμπορική αξιοποίηση.

«Τώρα,» λέει η Ρομέτι, «ο Watson πήγε να σπουδάσει ιατρική». Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στην Κλινική Cleveland για να βοηθήσει τους φοιτητές να καταλάβουν καλύτερα τα ιατρικά συγγράμματα.

Εν τω μεταξύ, στα εργαστήρια της ΙΒΜ, οι επιστήμονες εργάζονται για να βελτιώσουν τον Watson. «Ο Watson 2.0 θα αναγνωρίζει εικόνες πραγμάτων», λέει η Ρομέτι. «Και ο Watson 3.0 θα επιχειρηματολογεί με ανθρώπους».