Η γυναικεία απουσία των διοικητικών συμβουλίων

Η γυναικεία απουσία των διοικητικών συμβουλίων

Καμία πρόοδος δεν σημειώνεται στον αριθμό των γυναικών στα ΔΣ εταιρειών εδώ και επτά χρόνια.

της Πατρίσια Σέλερς

Παρότι η λίστα του Fortune με τους 500 διευθύνοντες συμβούλους περιλαμβάνει όλο και περισσότερες γυναίκες, υπάρχει ένα μέρος όπου δε σημειώνεται καμία πρόοδος ως προς τη συμμετοχή των γυναικών: το διοικητικό συμβούλιο.

Το 2012, το 16,6% της λίστας του Fortune με τα 500 μέλη διοικητικών συμβουλίων ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το Catalyst. Υπήρξε άνοδος σε σχέση με το 13,6% του 2003. Όμως η άνοδος αυτή φαίνεται να έχει σταματήσει τα τελευταία επτά χρόνια.

Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία – ότι δεν υπάρχουν αρκετές υποψήφιες με τα κατάλληλα προσόντα – δε στέκει. Όπως λέει ο Τζιμ Τάρλεϊ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Citigroup και της Emerson Electric «Πάνω από τους μισούς απόφοιτους κολεγίων είναι πλέον γυναίκες – η αναλογία αυτή αυξάνεται πολύ για τους άριστους απόφοιτους. Αν αναζητάμε τα νέα ταλέντα, πρέπει να βάλουμε στα διοικητικά συμβούλια γυναίκες.»

Διαβάστε ακόμη: Η γυναίκα που θέλει να αλλάξει την General Motors

Ο Τάρλεϊ συμμετείχε στο συνέδριο με θέμα τις «Γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο» στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies το Σεπτέμβριο. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, ακούστηκαν αρκετές καλές ιδέες. Παρουσιάζουμε τρεις εξ αυτών:

Πρέπει να ξανασκεφτούμε την πηγή ταλέντων. Όταν ο Κέρι Κλαρκ ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Cardinal Health ήθελε μια γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο αλλά δεν μπορούσε να βρει την κατάλληλη μεταξύ των ανώτερων διοικητικών στελεχών. Η Μπόνι Γκουίν της Heidrick & Struggles του πρότεινε να τοποθετήσει κάποια που θα ανέβαινε σε υψηλό διοικητικό αξίωμα κάποια μέρα. Τον σύστησε σε μια γενική διευθύντρια της ΙΒΜ, την Κολίν Άρνολντ που εξελίχθηκε σε άριστο μέλος του ΔΣ, λέει ο ίδιος. Η άνοδός της συνεχίζεται ακόμα.

Πρέπει να δούμε τη θέση στο διοικητικό συμβούλιο σαν εξέλιξη της καριέρας. Παρότι πολλοί από τους 500 διευθύνοντες συμβούλους που βρίσκονται στη λίστα του Fortune δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια άλλων εταιρειών, η Μαρτζ Μάγκνερ θεωρεί τη θέση στο διοικητικό συμβούλιο «μια ευκαιρία επαγγελματικής εξέλιξης.» Η Μάγκνερ είναι μη εκτελεστική πρόεδρος της Gannett και μέλος διοικητικού συμβουλίου στην Accenture και την Ally Financia.

Διαβάστε ακόμη: Σέριλ Σάντμπεργκ: To alter ego του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Πρέπει να δούμε τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ανάλογα με τους στόχους. Η εταιρική νοοτροπία στην Αμερική ποτέ δε θα γίνει σαν της Νορβηγίας που υποχρεώνει το 40% των μελών ΔΣ να είναι γυναίκες. Όμως, η Αμερική μπορεί να διδαχθεί από την Αγγλία, όπου ο πρώην υπουργός εμπορίου Λόρδος Μέρβιν Ντέιβις έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια. Από τις αρχές του 2011, ο Ντέιβις είχε αμέτρητες συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εισηγμένων βρετανικών εταιρειών και τους ζήτησε να θέσουν ως στόχο για τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια το 25% μέχρι το 2015 – και να αναφέρουν την πρόοδο ανά τακτά διαστήματα. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά: το 17,3% των εισηγμένων εταιρειών έχουν γυναίκες μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σε σχέση με το 10,5% πριν από 3 χρόνια.