Tζο Μπάιντεν: «Μας συμφέρει να πετύχει η Ελλάδα»

Tζο Μπάιντεν: «Μας συμφέρει να πετύχει η Ελλάδα»

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν το σημερινό σημαντικό ραντεβού Σαμαρά - Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Μπάιντεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός και δηλώνει την υποστήριξη του στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο απ’ την κρίση«Έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Μπάιντεν. «Ο Πρόεδρος (Μπάρακ Ομπάμα) κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια εξαιρετική δύσκολη περίοδο», προσθέτει.

Ο κ. Μπάιντεν υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως έπραξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και ότι θα πιέσουν για αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής.

«Η κυβέρνησή μας ήταν πάντα της άποψης ότι είναι απόλυτα προς το συμφέρον μας να διατηρηθεί η Ελλάδα ισχυρό και ζωτικό μέρος της Ευρωζώνης, καθώς εφαρμόζει δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Έχουμε καταστήσει αυτή την άποψη σαφή στην Ευρώπη, τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό κάνουν οι φίλοι, συνομιλούμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Και όπως είπα, επικροτούμε την ανάληψη από την Ελλάδα δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Μπάιντεν.

Επίσης ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει, με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Τέλος, ο κ. Μπάιντεν προαναγγέλλει πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Αθήνα το 2014.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί αναβαθμίζεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ