Τζόνσον: Η G7 να δεσμευτεί για εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022

Τζόνσον: Η G7 να δεσμευτεί για εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022
Britain's Prime Minister Boris Johnson gives a double thumbs up after signing the Trade and Cooperation Agreement between the UK and the EU, the Brexit trade deal, at 10 Downing Street in central London on December 30, 2020. - British Prime Minister Boris Johnson on Wednesday signed a post-Brexit trade deal with the European Union, acclaiming it as the start of a "wonderful relationship" across the Channel. "It's an excellent deal for this country but also for our friends and partners," he said at the signing in Downing Street, after EU chiefs Ursula von der Leyen and Charles Michel earlier had themselves inked the 1,246-page Trade and Cooperation Agreement. (Photo by Leon Neal / POOL / AFP) Photo: AFP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε χθες τους ηγέτες των πλούσιων χωρών της G7 να δεσμευτούν κατά τη συνάντηση τους στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού όλου του πλανήτη κατά της Covid-19 έως το τέλος του 2022.

Ο Τζόνσον θα φιλοξενήσει την πρώτη μετά από σχεδόν δύο χρόνια διά ζώσης σύνοδο κορυφής της G7 – έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά που ολοκληρώθηκε χθες – και δήλωσε ότι θα επιδιώξει μια δέσμευση να επιτευχθεί ο στόχος του παγκόσμιου εμβολιασμού.

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη έως το τέλος του επόμενου έτους θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της ιατρικής», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. «Καλώ τους συναδέλφους ηγέτες της G7 να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τερματίσουμε αυτήν την φρικτή πανδημία και να δεσμευτούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξανασυμβεί η καταστροφή που προκάλεσε ο κορονοϊός».

Η σύνοδο κορυφής της G7 θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη στην νοτιοδυτική Αγγλία στις 11-13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ενώ οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος των πληθυσμών τους κατά της Covid-19, πολλές φτωχότερες χώρες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια. Ειδικοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που βρέθηκε στο Λονδίνο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες να προωθήσουν τους εμβολιασμούς σε φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια.

Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε αλυσίδες εφοδιασμού που εμποδίζουν τους εμβολιασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για τον πληθυσμό των 67 εκατομμυρίων κατοίκων της και τονίζει ότι θα προχωρήσει σε δωρεές όσων δόσεων δεν χρειαστεί.