UBS: Πώς να επενδύσετε στην εποχή μείωσης των επιτοκίων – Η σημασία για τις ευρωπαϊκές μετοχές

UBS: Πώς να επενδύσετε στην εποχή μείωσης των επιτοκίων – Η σημασία για τις ευρωπαϊκές μετοχές
A sign and logo of the Swiss giant banking UBS is seen in Lausanne on February 6, 2024. Swiss banking giant UBS said on February 6, 2024 it would hand shareholders up to 1 billion US dollars in share buybacks as it posted a smaller-than-expected quarterly loss stemming from the costs of absorbing fallen rival Credit Suisse. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις αγορές καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια.

Η UBS προβλέπει ένα καλοκαίρι γεμάτο εξελίξεις καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, ανταποκρινόμενες στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση του πληθωρισμού. Η Swiss National Bank και η Riksbank της Σουηδίας άνοιξαν τον κύκλο μειώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσουν τον Ιούνιο, με τη Fed να κάνει την πρώτη της κίνηση τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών λόγω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Ωστόσο, η επίδραση στα εταιρικά κέρδη ενδέχεται να καθυστερήσει, καθώς τα οφέλη από τη βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων θα χρειαστούν χρόνο για να γίνουν αισθητά.

Η UBS επισημαίνει ότι για την Ευρώπη, οι νομισματικές αποφάσεις των βασικών εμπορικών εταίρων και οι επιτοκιακές διαφορές είναι σημαντικές. Ως εκ τούτου, η UBS αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το P/E του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 σε 13,5-14,6 φορές.

Η επενδυτική στρατηγική

  • Μετοχές αξίας έναντι μετοχών ανάπτυξης: Οι μετοχές αξίας ίσως ωφεληθούν από τις μειώσεις επιτοκίων, λόγω των ελκυστικών μερισματικών αποδόσεων σε σύγκριση με τα ομόλογα. Οι μετοχές ανάπτυξης θα επωφεληθούν από τα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, αν και το όφελος μπορεί να είναι μικρότερο.
  • Τράπεζες: Ο κλάδος αντιμετωπίζει μια αρνητική επίδραση της τάξης του 10% στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα για κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, η μικρή μείωση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει με τη σειρά του τον πιστωτικό κίνδυνο και να ενισχύσει τη ζήτηση για δάνεια, στηρίζοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών.
  • Real Estate: Ο κλάδος υπεραποδίδει σε bull markets των ομολόγων, όταν δηλαδή οι αποδόσεις τους υποχωρούν. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν στην τόνωση νέων έργων. Η UBS προτιμά τομείς με καλή δομική ζήτηση, όπως τα data centres, τα logistics, τα υψηλής ποιότητας γραφεία, η αγορά της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Εταιρείες κοινής ωφέλειας: Η μείωση των επιτοκίων θα ωφελήσει τον κλάδο που εμφανίζει χαρακτηριστικά αξίας αλλά και ανάπτυξης. Οι περισσότερες ρυθμιζόμενες εταιρείες έχουν επανατοποθετηθεί ως μετοχές ανάπτυξης, τοποθετώντας τις σε θέση να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιλογές Μετοχών

Η UBS αναζήτησε μετοχές που επηρεάζονται από τις αλλαγές των επιτοκίων και τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Μετοχές όπως οι Euronext, JD Sports, Melrose και Adidas επηρεάζονται θετικά, ενώ οι Burberry, AstraZeneca και Unilever επηρεάζονται αρνητικά.

Συμπέρασμα

Η UBS αναμένει ότι οι μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών και θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, τα οφέλη στα εταιρικά κέρδη και την πραγματική οικονομία θα χρειαστούν χρόνο για να γίνουν αισθητά. Οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις και τις συστάσεις της UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: