UBS: Προς αποχώρηση η οικονομική διευθύντρια, μένει ο CEO της Credit Suisse

UBS: Προς αποχώρηση η οικονομική διευθύντρια, μένει ο CEO της Credit Suisse
Credit Suisse logo displayed on mobile with UBS seen in the background. On 19 March 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Προς αντικατάσταση προορίζεται η οικονομική διευθύντρια του τραπεζικού ομίλου UBS Sarah Youngwood μετά την εξαγορά της Credit Suisse, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναμόρφωσης του διοικητικού συμβουλίου. Ως νέο οικονομικό διευθυντή η τράπεζα επέλεξε τον Todd Tuckner.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Koerner θα γίνει μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ομίλου UBS μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για την UBS, την Credit Suisse και ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε στη δήλωση ο Sergio Ermotti, ο οποίος επανήλθε ως διευθύνων σύμβουλος για να επιβλέπει τη συγχώνευση. 

«Μαζί θα εδραιώσουμε και θα αντιπροσωπεύσουμε το ελβετικό μοντέλο χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο, ένα μοντέλο που θα είναι κεφαλαιουχικό, θα βασίζεται λιγότερο στην ανάληψη κινδύνων και θα στηρίζεται στη σταθερότητα και τις high profile υπηρεσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως οι δύο εταιρείες αναμένεται να συγχωνευθούν κατόπιν μιας διαδικασίας τόσο περίπλοκη, που το διοικητικό συμβούλιο της UBS έκρινε εν αρχή ότι μια συμφωνία δεν είναι επιθυμητή. 

Η UBS σκοπεύει να ολοκληρώσει τη συμφωνία των 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το συντομότερο δυνατό, με τον επείγοντα χαρακτήρα να ενισχύεται από την προειδοποίηση της Credit Suisse ότι το κενό έχει ήδη προκαλέσει άνοδο στον κύκλο εργασιών των εργαζομένων.

Η UBS θα διαχειρίζεται αρχικά τις δύο ξεχωριστές μητρικές εταιρείες, την UBS AG και την Credit Suisse AG. Η καθεμία θα έχει τις δικές του θυγατρικές και υποκαταστήματα, θα εξυπηρετεί τους πελάτες της και θα συναλλάσσεται με αντισυμβαλλόμενους. Η UBS είπε ότι θα εξετάσει «όλες τις επιλογές» για τις ελβετικές δραστηριότητες της Credit Suisse, με μια ανακοίνωση να έρχεται πιθανότατα τους επόμενους μήνες.

Ο Koerner, ο οποίος έχει εργαστεί και στις δύο τράπεζες, θα είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της λειτουργικής συνέχειας της Credit Suisse, με την UBS να σχεδιάζει μια «σταδιακή προσέγγιση» για την ενοποίηση. Η UBS θα εφαρμόσει νέες πολιτικές για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εποπτεία της. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί με πέντε επιχειρηματικά τμήματα, επτά λειτουργίες και τέσσερις περιφέρειες, και επιπλέον την Credit Suisse AG, σύμφωνα με δήλωση της Τρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Iqbal Khan θα συνεχίσει να διευθύνει το τμήμα Wealth Management, ο Rob Karofsky το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Η Sabine Keller-Busse θα παραμείνει πρόεδρος της προσωπικής και εταιρικής τραπεζικής και πρόεδρος της Ελβετίας.

Ο Tuckner εντάχθηκε στην UBS το 2004 και είναι επί του παρόντος Οικονομικός Διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικής απόδοσης και διαχείρισης κινδύνων για τη διαχείριση παγκόσμιας περιουσίας. Η Youngwood προσλήφθηκε από τον πρώην CEO της UBS, Ralph Hamers, αφού είχε πρώτα αφήσει την JPMorgan Chase.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: