Unibios: Επέστρεψε σε κερδοφορία για πρώτη φορά από την κρίση

Unibios: Επέστρεψε σε κερδοφορία για πρώτη φορά από την κρίση
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, η αξιοποίηση του ακινήτου στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, η επένδυση σε βιοαέριο και οι προοπτικές του κλάδου.

Σε κερδοφόρο χρήση επέστρεψε το 2019 για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης η Unibios. Η ελληνική εισηγμένη κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς την ΑΜΚ ύψους 3,7 εκατ. ευρώ  η οποία υπερκαλύφθηκε, ενώ προέβη σε αναδιάρθρωση, διακόπτοντας τις ζημιογόνες δραστηριότητες και ενισχύοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της παραγωγικής λειτουργίας του κλάδου της επεξεργασίας νερού.

Παράλληλα, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο βασίζεται σε δύο άξονες: τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και λύσεις, αλλά και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ομίλου στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Ειδικότερα, τη χρονιά που μας πέρασε οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4% στα 8,33 εκατ. ευρώ, (το 1,69 εκατ. προήλθε από τον κλάδο επεξεργασίας νερού στο εξωτερικό), ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τις 100,4 χιλιάδες  ευρώ.

«Δώσαμε έμφαση στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους και όχι τόσο του κύκλου εργασιών, ενώ καταφέραμε να μειώσουμε και τον τραπεζικό μας δανεισμό» ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Ορφέας Μαυρίκιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Unibios. Διευκρίνισε δε πως από το 2008 έως σήμερα, ο κλάδος του νερού έχει συνεισφέρει στην εταιρεία περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε EBITDA.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τρόπο λειτουργίας της Unibios, ο κ. Μαυρίκιος τόνισε πως δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος συνεχίζει να εκτελείται ανεξάρτητα από την πανδημία διότι είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

«Ενδεικτικά να σας πω ότι από τις μεγάλες παραγγελίες δεν είχαμε καμία ακύρωση, ακόμη και από αυτές προέρχονται από ξενοδοχειακούς ομίλους και βιομηχανίες. Αυτό που επηρεάστηκε όμως ήταν οι συμφωνίες που βρίσκονταν υπό συζήτηση. Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συζητούσαμε με εταιρείες από το χώρο του πετρελαίου, οι οποίες πάγωσαν» απάντησε σε ερώτηση του fortunegreece.com.

Η εκτίμηση του κ. Μαυρίκιου είναι πως η νέα πανδημική κρίση θα είναι βαθιά, ωστόσο, δεν θα αργήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στην περίπτωση της Unibios, από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε δυνατότητα για την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, έλαβαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για την προστασία των στελεχών, των συνεργατών καθώς και των εργαζομένων και έκαναν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσουν το μισθοδοτικό και χρηματοδοτικό κόστος.

Η διοίκηση της Unibios θεωρεί ότι η ανάπτυξη και η επέκταση δραστηριοτήτων διάθεσης περιβαλλοντικών τεχνολογιών και λύσεων, όπως και οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων λύσεων και διαμορφώνουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Στόχος είναι η επέκταση των λύσεων που ήδη παρέχουν, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες με έμφαση στην ανακύκλωση νερού. Προτεραιότητα αποτελεί και η διεύρυνση της παρουσίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές υψηλού επιπέδου τιμών αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και συστημάτων που προωθεί η Unibios στην αγορά.

«Οι τιμές δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρίες που θέλουν να διεκδικήσουν έργα σε χώρες τις Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης» προσθέτει ο κ. Μαυρίκιος.

Στα «σκαριά» βρίσκεται επένδυση 600 χιλ ευρώ που εντάσσεται στον αναπτυξιακό και θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει η θυγατρική Watera Hellas και θα αφορά σε αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Όσο για το ακίνητο στην Α ΒΙΠΕ Βόλου, τη δεύτερη παλαιότερη βιομηχανική περιοχή που υπάρχει στην Ελλάδα, αξιοποιείται μερικώς ενώ επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας γι’ αυτό και η συνολική αξιοποίηση του αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του ομίλου. Ειδικότερα, από την έκταση των 64 στρεμμάτων, μόνο τα 5.100 τ.μ. χρησιμοποιούνται (απομένει κτίριο επιφάνειας 10.700 τ.μ. και ελεύθερος χώρος για επεκτάσεις).

Μάλιστα ο κ. Μαυρίκιος ξεκαθάρισε πως η πώληση δεν είναι η πιο συμφέρουσα λύση καθώς με το να το πουλήσουν δεν θα έχουν το πραγματικό όφελος του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου. Η παραχώρηση κάποιας βιομηχανικής δραστηριότητας είναι ίσως η ευκολότερη λύση.

Οι προοπτικές στις μονάδες αφαλάτωσης

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προοπτικές που εμφανίζουν οι μονάδες αφαλάτωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unibios έκανε λόγο για αύξηση της ζήτησης διαχρονικά, ενώ όπως είπε αρκετά έργα που βρισκόταν σε εξέλιξη προχωράνε κανονικά. Υστέρηση παρατηρείται στο κομμάτι των επενδύσεων που έχουν τεθεί υπό αξιολόγηση, αλλά και στην αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.

Προσθέτει πως καθοριστικό ρόλο παίζει η τιμή του πετρελαίου, η οποία αν συνεχίσει να ανακάμπτει τότε θα ξεκινήσουν και οι επενδύσεις που είχαν παγώσει.

Τέλος αποκάλυψε πως στην Ελλάδα εξετάζουν  επενδύσεις σε μορφές παραγωγής ήπιας ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα το βιοαέριο.