Β. Παπαευαγγέλου: Ύφεση της πανδημίας για δεύτερη εβδομάδα, όμως σταθερά υψηλά το επιδημιολογικό φορτίο

Β. Παπαευαγγέλου: Ύφεση της πανδημίας για δεύτερη εβδομάδα, όμως σταθερά υψηλά το επιδημιολογικό φορτίο
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλάει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, στο Υπουργείο, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.010 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαφή ύφεση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, είπε ότι η διαπίστωση αυτή, δεν σημαίνει εφησυχασμό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

«Ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέροντας, ότι τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα από κορωνοϊό.

Όπως είπε η ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι το 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα και συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 5Ο ετών».

Μιλώντας για την πληρότητα των κλινών covid, είπε ότι σε όλη τη χώρα η πληρότητα απλών κλινών έχει φτάσει το 67% και η πληρότητα ΜΕΘ covid 80%.

Με βάση τον δείκτη Rt, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, ο οποίος βρίσκεται στο 0,96, «υπολογίζεται ότι όλο τον Δεκέμβριο θα έχουμε 600 με 700 διασωληνωμένους».

Η ίδια παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε περιοχές όπου έχει καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου.

Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.

Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 18 ετών και σ’ αυτό φαίνεται να συνέβαλαν όπως είπε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Αύριο όπως πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, εμβολιασμό τον οποίο χαρακτήρισε ασφαλή όπως προκύπτει και από συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορονοϊού όπως η “Όμικρον”, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ