Βάιντμαν: Να μην αυξηθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Βάιντμαν: Να μην αυξηθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Παράταση των capital control μέχρι να κλείσει η συμφωνία για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ζητάει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

«Το ευρωσύστημα δεν θα πρέπει να αυξήσει την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής γερμανικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν και εξήγησε: «οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν εντολή να διασφαλίσουν τη φερεγγυότητα τραπεζών και κυβερνήσεων».

Ο διοικητής της Bundesbank δήλωσε επίσης πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας μέχρι να κλείσει η συμφωνία για νέο πακέτο στήριξης και ως εκ τούτου, μέχρι να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως αν η Ελλάδα χρειαστεί επιπλέον βραχυπρόθεσμη βοήθεια, αυτοί που καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι αυτή που θα παράσχουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

Παράλληλα σχολίασε: «Είναι αιτιολογημένες οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα και για τη μεταφορά οικονομικών πόρων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες που παρέχουν βοήθεια, όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».