Βακάκης: Δεν πουλάω αισιοδοξία, αλλά απαισιοδοξία. Δεν καταλαβαίνω την ευφορία που επικρατεί γύρω μας

Βακάκης: Δεν πουλάω αισιοδοξία, αλλά απαισιοδοξία. Δεν καταλαβαίνω την ευφορία που επικρατεί γύρω μας
Chania, Greece, 2021-08-28. A supermarket displaying plastic gizmos in Chania, on the island of Crete. Photograph by Patrick Cockpit / Hans Lucas. La Chanee, Grece, 2021-08-28. Un supermarche propose des gadgets en plastique a La Chanee, en Crete. Photographie de Patrick Cockpit / Hans Lucas. (Photo by Patrick Cockpit / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
«Δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε επιπλέον κόστη στον καταναλωτή, θα πάμε όλοι φούντο» επεσήμανε ο ισχυρός άντρας της Jumbo

Άστραψε και βρόντηξε από το βήμα της χθεσινής συνέλευσης των μετόχων ο ισχυρός άντρας της Jumbo Απόστολος Βακάκης, δίνοντας διευκρινίσεις και κατευθύνσεις για μια σειρά από ζητήματα – από την εταιρεία μέχρι την οικονομία.

Όπως επεσήμανε, «δεν πουλάω αισιοδοξία, αλλά απαισιοδοξία» και «δεν καταλαβαίνω την ευφορία που επικρατεί γύρω μας, δεν γνωρίζω από πού μπορεί να αντλείται τόση αισιοδοξία, για αυτό και ανησυχώ. Ζούμε σε υφεσιακό περιβάλλον. Η παραγωγικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για αυξήσεις μισθών. Δεν βάζουμε τον κ…λο μας κάτω να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε τον τζίρο».

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και το αν θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών, ο κ. Βακάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε επιπλέον κόστη στον καταναλωτή, θα πάμε όλοι φούντο».

Placement

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο και τρίτο κατά σειρά placement, ο Απόστολος Βακάκης επεσήμανε πως «είχαμε υποτιμήσει τη ζήτηση και θα τρώγαμε ξύλο αν δεν αυξάναμε την προσφορά μετοχών. Η ζήτηση ήταν περίπου 14,5 εκατομμύρια μετοχές και εμείς δώσαμε 4 εκατομμύρια μετοχές από τα 2 εκατομμύρια που αρχικά είχαμε προβλέψει να δώσουμε στο επενδυτικό κοινό.

Όταν κάνει κάποιος ένα placement δεν το κάνει στην τελευταία τιμή που έχει η μετοχή αλλά στον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου. Εάν το δείτε ήταν μεσοσταθμικά σε αυτό το νούμερο η τιμή της στο τρίμηνο. Επομένως δεν δώσαμε discount. Σε ό,τι με αφορά ως άτομο έπρεπε να μοιράσω τα αυγά σε διαφορετικά καλάθια και να δημιουργήσω επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με πολλές διαφορετικές εταιρείες. Γιατί το μέλλον δεν το ξέρει κανείς. Δεν έχω τάσεις φυγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμήσεις για το 2024

Στη συνέχεια, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους μετόχους για την μέχρι σήμερα πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με προσοχή και τη δέουσα επιμέλεια τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ότι θα επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2024, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του έτους. Προς το παρόν, διατηρεί τις εκτιμήσεις της, για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, σ’ ένα εύρος μεταξύ +8% έως +10%. Η ψήφος εμπιστοσύνης των καταναλωτών, κατά την πασχαλινή περίοδο, ανέβασε το σύνολο των πωλήσεων, από την αρχή του χρόνου μέχρι και την 5η Μαΐου, κατά +10% περίπου.

«Eξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό που είχαμε δώσει ως πρόβλεψη ισχύει και θα επανέλθουμε τον Ιούνιο να δούμε πώς θα έχει εξελιχθεί η Μέση Ανατολή γιατί αυτό είναι που μας επηρεάζει περισσότερο» σημείωσε o Απόστολος Βακάκης, συμπληρώνοντας: «Χτυπάω καμπανάκι μη συνηθίσουμε φυσιολογικό τον πόλεμο και τις παρενέργειές του. Αν κάποιος φαντάζεται έναν κόσμο χωρίς τη διώρυγα του Σουέζ είναι ένας άλλος κόσμος.

Αν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά το πρόβλημα, θα υπάρχει ένα τεράστιο κόστος που θα το βρούμε μπροστά μας. Η αδράνεια που διαμορφώνεται να θεωρείται φυσιολογικός ο τετραπλασιασμός των εξόδων μεταφοράς και με τάση ανόδου ότι δεν επηρεάζει τον πληθωρισμό. Αυτό είναι λάθος. Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν στρατηγικές για την ισορροπία των αριθμών».

Μέρισμα

Στο μεταξύ, με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Μαΐου 2024, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO.

Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που αντιστοιχεί σε ποσό 1 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό). Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2024, η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Κατά συνέπεια, μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, η Jumbo θα έχει καταβάλει στους μετόχους της ένα ποσό της τάξης των 218 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 5,8% περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: