Jamie Dimon: Προετοιμαστείτε για στασιμοπληθωρισμό. Μην αποκλείετε αύξηση επιτοκίων

Jamie Dimon: Προετοιμαστείτε για στασιμοπληθωρισμό. Μην αποκλείετε αύξηση επιτοκίων
Photo:
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν μια «σκληρή προσγείωση», ο στασιμοπληθωρισμός θα είναι το «χειρότερο αποτέλεσμα»

Ζοφερός ήταν για άλλη μία φορά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, αναφέροντας σε δηλώσεις στο CNBC πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν μια σκληρή προσγείωση.

Ερωτηθείς σχετικά στη Διάσκεψη Κορυφής της JPMorgan Global China στη Σαγκάη, επεσήμανε πως «οι ΗΠΑ είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα μπορούσαν να προσγειωθούν ανωμάλως. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε».

Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής τραπεζίτη, το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού», βάσει του οποίου ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας.

«Κοιτάω το φάσμα των αποτελεσμάτων και πάλι το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους μας είναι αυτό που ονομάζετε στασιμοπληθωρισμός, υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν».

Ωστόσο, συνεχίζει ο Dimon, «ο καταναλωτής είναι ακόμα και θα παραμείνει σε καλή κατάσταση» – ακόμα κι αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση. Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τον τραπεζίτη, τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι χαμηλά. 

Νομισματική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να αναφέρουν ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση και μείωση των επιτοκίων. Μάλιστα, ο Dimon είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να αυξηθούν «λίγο».

«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι, κυρίως επειδή το τεράστιο ποσό της δημοσιονομικής νομισματικής τόνωσης εξακολουθεί να βρίσκεται στο σύστημα και εξακολουθεί να οδηγεί μέρος της ρευστότητας». Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για υψηλότερο πληθωρισμό; «Όχι πραγματικά», προειδοποίησε.

Ερωτηθείς για την προοπτική και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Dimon είπε ότι ενώ οι προσδοκίες της αγοράς «είναι αρκετά καλές. Δεν έχουν πάντα δίκιο». «Είπαν ότι [ο πληθωρισμός] θα παραμείνει στο 2%. Μετά λέει ότι θα πάει στο 6%, μετά είπε ότι θα πάει στο 4%. Ήταν εκατό τοις εκατό λάθος σχεδόν κάθε φορά. Γιατί πιστεύεις ότι αυτή η στιγμή είναι σωστή;»

Η JPMorgan χρησιμοποιεί την υπονοούμενη καμπύλη για να εκτιμήσει τα επιτόκια, είπε, προσθέτοντας: «Ξέρω ότι θα είναι λάθος. «Επομένως, επειδή λέει Χ, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Είναι πάντα λάθος. Επιστρέφετε σε οποιοδήποτε σημείο καμπής της οικονομίας ποτέ, και οι άνθρωποι σκέφτηκαν το X και μετά έκαναν λάθος δύο χρόνια αργότερα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: