Βαλκάνια ώρα μηδέν. Υπό διάλυση τα Σκόπια

Βαλκάνια ώρα μηδέν. Υπό διάλυση τα Σκόπια

Πυριτιδαποθήκη και πάλι τα Βαλκάνια. Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αντιδρώντας στην εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής.

Χρήστος Δεμέτης

Καζάνι που βράζουν μοιάζουν και πάλι τα Βαλκάνια με τις εθνικιστικές τάσεις να ενδυναμώνονται. Την ώρα που στην Τουρκία ο Ερντογάν γίνεται παντοδύναμος πρόεδρος, στη Βουλγαρία οι εθνικιστές μπαίνουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας μαζί με τον συντηρητικό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ η ΠΓΔΜ μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση, μετά τις χθεσινές εξελίξεις με εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών στο κοινοβούλιο της χώρας.

Οι διαδηλωτές εξοργίστηκαν μετά την εκλογή Αλβανού προέδρου (Ταλάτ Τζαφέρι) στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Πάνω από 40 οι τραυματίες

Οι εισβολείς είναι οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και του κόμματος VMRO DPMN, και ξυλοκόπησαν βουλευτές. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Εκτός από τον Ζάεφ, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις βουλευτές, αστυνομικοί και υπάλληλοι του κοινοβουλίου.

Σοβαρότερα τραυματίστηκε ο αλβανικής καταγωγής βουλευτής Ζ. Σέλα ο οποίος σύρθηκε από το πλήθος εντός του κοινοβουλίου. Μετά τα επεισόδια, το κτίριο της Ολομέλειας εκκενώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας, ενώ κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος έξω από αυτό.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή:

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που παραμένει στη θέση του, αρνείται διαρκώς να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων, που συγκροτούν κυβερνητική πλειοψηφία. Το επιχείρημα του είναι ότι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο έχουν συμφωνήσει οδηγεί στην καντονοποίηση του κράτους και μακροπρόθεσμα στην “αλβανοποίησή” του.

Η δε αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ιβάνοφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Από την άλλη όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου πρώτευσε στις εκλογές, έλαβε τη διερευνητική εντολή αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα. Ο ίδιος συντάσσεται με τις θέσεις του Ιβάνοφ και ζητάει νέες εκλογές.

Πρόσκληση του προέδρου Ιβάνοφ στους πολιτικούς ηγέτες

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος Ιβάνοφ προσκάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες σε μια αυριανή συνάντηση για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Σε διάγγελμα του ανέφερε: “Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση”.

Πηγή: news247.gr