Βank of America: Ο φόβος της ύφεσης πνίγει το «έξυπνο» χρήμα

Βank of America: Ο φόβος της ύφεσης πνίγει το «έξυπνο» χρήμα
epa08129550 (FILE) - A file photo dated 22 April 2008 showing a view of a Bank of America branch in New York, New York, USA (re-issued 16 April 2018). Bank of America is to release their 4th quarter 2019 results on 15 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 54268906 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, σύμφωνα με έρευνα γνώμης της Βank of America

Tου Will Daniel

Πριν από το 2022, οι περισσότεροι Αμερικανοί ηλικίας κάτω των 60 ετών πιθανώς δεν είχαν ακούσει για τον στασιμοπληθωρισμό. Η οικονομική φράση που καθόρισε τη δεκαετία του 1970 – ένας ιδιαίτερα τοξικός οικονομικός συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού – δεν αποτελούσε καν βασικό κίνδυνο στο μυαλό των περισσότερων οικονομολόγων της Wall Street μέχρι πρόσφατα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, πολλοί παρατηρητές ανησυχούσαν στην πραγματικότητα περισσότερο ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετώπιζε επίμονο αποπληθωρισμό παρά πληθωρισμό.

Αλλά όλα αυτά άλλαξαν φέτος. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή και η πτώση των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη έχουν γίνει ένα αγκάθι για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. 

Αυτό άφησε τη Wall Street αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική πραγματικότητα. 

Η fund manager survey του Ιουνίου από την Bank of America Research διαπίστωσε ότι το 83% των διαχειριστών κεφαλαίων αναμένουν ανάπτυξη κάτω από την τάση και πληθωρισμό πάνω από την τάση – στασιμοπληθωρισμό, με άλλα λόγια – ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Πρόκειται για αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σηματοδοτεί το υψηλότερο ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίων που αναμένουν στασιμοπληθωρισμό από τα μέσα της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης τον Ιούνιο του 2008. (Για να έχετε μια εικόνα, οι κοσμοϊστορικές χρεοκοπίες της Bear Stearns και της Lehman Brothers σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2008, αντίστοιχα).

Φυσικά, οι διαχειριστές κεφαλαίων έκαναν λάθος το 2008, καθώς ακολούθησε στασιμότητα, η οποία όμως συνοδεύτηκε από αποπληθωρισμό, καθώς το ποσοστό πληθωρισμού παρέμεινε σταθερά γύρω ή κάτω από το ποσοστό-στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010.

Παρόλα αυτά, η έρευνα του Ιουνίου του 2022 σηματοδότησε ένα ιστορικό χαμηλό στην αισιοδοξία των διαχειριστών κεφαλαίων για την παγκόσμια ανάπτυξη και οι πιθανότητες μιας λεγόμενης περιόδου Goldilocks – όταν ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από την τάση ενώ η ανάπτυξη αυξάνεται – έχουν μειωθεί από πάνω από 40% στις αρχές του 2021 σε μόλις 1%.

Αυτά είναι ανησυχητικά νέα, δεδομένου ότι 266 διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων με πάνω από 745 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας της Bank of America. Οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής τον Michael Hartnett, έγραψαν σε σημείωμα που συνόδευε την έρευνα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «το κλίμα στη Wall Street είναι άσχημο».