Βαρεθήκατε τις απαντήσεις-κονσέρβες στη συνέντευξη;

Βαρεθήκατε τις απαντήσεις-κονσέρβες στη συνέντευξη;
Photo:

Πώς να γλιτώσετε από τις στερεοτυπικές απαντήσεις στις συνεντεύξεις με υποψήφιους εργαζόμενους της εταιρείας σας.

Στις μέρες μας, πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι φτάνουν στη συνέντευξη καλά προετοιμασμένοι. Οι ερωτήσεις είναι λίγο-πολύ γνωστές, και πριν τη συνέντευξη οι υποψήφιοι κάνουν ατέλειωτες πρόβες. Όσοι προορίζονται για θέσεις μάνατζερ συχνά προσλαμβάνουν και προσωπικούς συμβούλους που τους βοηθούν ως προς το τι και πώς να πουν.

Ο Πάτρικ Σουήνι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Caliper, συνοψίζει το πρόβλημα: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάθε υπεύθυνο συνέντευξης να διαπεράσει το προσωπείο του συνεντευξιαζόμενου». Ποια είναι, λοιπόν, η λύση;

Το πρώτο βήμα: φτιάξτε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά της θέσης για την οποία πρόκειται να προσλάβετε κάποιον, και στη συνέχεια δείτε κάθε υποψήφιο μέσα απ’ αυτό το φακό των συγκεκριμένων αναγκών σας. Ας πούμε, για μια θέση υπεύθυνου πωλήσεων, χρειάζεστε κάποιον με μεγάλη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Ρωτώντας τον υποψήφιο, «ύστερα από πολλές απορρίψεις από πελάτες, ποιο είναι το πιο δύσκολο μέρος για σας στο επόμενο τηλεφώνημα που θα κάνετε σε πελάτη;». Ίσως μπορέσετε να ανοίξετε ένα παράθυρο στο πώς αυτός αντιδρά πραγματικά σε μία συγκεκριμένη κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη: Το «εμπόδιο» της έλλειψης σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας

Για να λάβει αυθόρμητες απαντήσεις, ο αξιολογητής πρέπει να ρωτήσει και κάποιες απρόσμενες ερωτήσεις. Η αγαπημένη ερώτηση του Σουήνι: «Ποιο είναι το λιγότερο αγαπητό σας σκέλος της δουλειάς που ήδη έχετε, που αν μπορούσατε θα το ξεφορτωνόσασταν ευχαρίστως;».

Προσοχή: υπό την πίεση του χρόνου και των άλλων υποχρεώσεών τους, πολλοί διευθυντές προσλήψεων απλώς αναζητούν τον υποψήφιο εκείνο που ταιριάζει περισσότερο με τον εργαζόμενο που πρόκειται να αντικαταστήσει. «Όμως, αυτός μπορεί να είχε μόνο δύο ή τρεις από τις πέντε ιδιότητες που αναζητάτε για τη συγκεκριμένη θέση, ενώ και η ίδια η θέση μπορεί να έχει αλλάξει ως προς τις απαιτήσεις της σε σχέση με το παρελθόν». Μην μένετε προσκολλημένος στον παλιό εργαζόμενο σαν κριτήριο για τον νέο, αλλά εφαρμόστε στην επιλογή σας τη λίστα με τα χαρακτηριστικά της θέσης που εσείς έχετε από πριν συγκεντρώσει.

Τέλος, ένα άλλο σφάλμα είναι να βασίζεται κάποιος αξιολογητής υπερβολικά στην εμπειρία του ερωτώμενου. Ας πούμε, κάποιος που δεν έχει πουλήσει τίποτα στη ζωή του αλλά καταλαβαίνει πλήρως τα social media ίσως στο μέλλον αποδώσει καλύτερα από κάποιον που πουλάει διαφημίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια εδώ και χρόνια. «Συχνά, είναι καλύτερο να βρίσκετε δυναμικό και λανθάνουσες ικανότητες, παρά εμπειρία», καταλήγει ο Σουήνι.