Βαριές κατηγορίες σε για βιασμό και εμπορία ανθρώπων σε ρατσιστή influencer

Βαριές κατηγορίες σε για βιασμό και εμπορία ανθρώπων σε ρατσιστή influencer
epa10638371 Former professional kickboxer and social media influencer Andrew Tate (C) is chased by journalists on the stairs of the court building after being presented to a judge for an extension of his house arrest, in Bucharest, Romania, 19 May 2023. Andrew and Tristan Tate were arrested on 29 December 2022 as a result of the DIICOT inquiry on charges of human trafficking and intention to form an organized crime group. Romanian police stated that the two brothers and their associates coerced victims for creating a paid pornography service for social media platforms. On 31 March 2023 the Tate brothers and their associates were moved from police custody to house arrest with immediate effect. EPA/ROBERT GHEMENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ρουμανικές αρχές κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον αστέρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Άντριου Τέιτ.

Ο Άντριου Τέιτ, μια προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνωστή για την έκφραση μισογυνιστικών απόψεων στο διαδίκτυο, κατηγορήθηκε στη Ρουμανία για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής συμμορίας με σκοπό την εκμετάλλευση γυναικών, δήλωσαν οι εισαγγελείς την Τρίτη.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες εναντίον του αδελφού του Τέιτ, του Τριστάν, και δύο Ρουμάνων γυναικών σε δικαστήριο στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, ανέφερε η υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Τρομοκρατίας ισχυρίστηκε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική ομάδα το 2021 «με σκοπό να διαπράξουν το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» στη Ρουμανία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία.

Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι επτά γυναίκες-θύματα παραπλανήθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία, όπου η συμμορία τις εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά και τους άσκησε σωματική βία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας κατηγορούμενος κατηγορείται για τον βιασμό μιας γυναίκας δύο φορές τον Μάρτιο του 2022.

Ο 36χρονος Τέιτ διαμένει στη Ρουμανία από το 2017. Ο πρώην επαγγελματίας kickboxer έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές δεν έχουν αποδείξεις και ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση είναι μια πολιτική συνωμοσία που αποσκοπεί στη φίμωσή του.

Η εκπρόσωπος του Τέιτ, Ματέα Πετρέσκου, δήλωσε την Τρίτη ότι τα αδέλφια είναι έτοιμα να «αποδείξουν την αθωότητά τους και να δικαιώσουν τη φήμη τους». Οι δύο άνδρες αναμενόταν να παραστούν σε ακρόαση στο Βουκουρέστι.

«Η νομική ομάδα του Τέιτ είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές, παρουσιάζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αθώωση των αδελφών και την αποκάλυψη τυχόν παρερμηνειών ή ψευδών κατηγοριών», δήλωσε η Πετρέσκου.

Σύμφωνα με τη ρουμανική νομοθεσία, ο δικαστής έχει στη διάθεσή του έως και 60 ημέρες για να αξιολογήσει τους φακέλους της υπόθεσης προτού οι κατηγορούμενοι οδηγηθούν σε δίκη.

Οι αδελφοί Τέιτ, οι οποίοι είναι διπλοί υπήκοοι Βρετανίας-ΗΠΑ, και οι δύο Ρουμάνοι ύποπτοι συνελήφθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου στο Βουκουρέστι. Τα αδέρφια κέρδισαν έφεση στις 31 Μαρτίου για να μεταφερθούν από την αστυνομική κράτηση σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εκείνη την εποχή, ο Τέιτ ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη φιγούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 6 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι άνδρες και μαθητές. Προηγουμένως του είχε απαγορευτεί η είσοδος στο TikTok, το YouTube και το Facebook για ρητορική μίσους και μισογυνιστικά σχόλιά του, όπως ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται.

Επέστρεψε στο Twitter πέρυσι, αφότου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Έλον Μασκ, επανέφερε τον λογαριασμό του Τέιτ. Η Hope Not Hate, μια ομάδα που διεξάγει εκστρατεία κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ότι ο Τέιτ συνεχίζει να προσελκύει τεράστιο κοινό μεταξύ νεαρών ανδρών και έφηβων αγοριών, οι οποίοι έλκονται από το «μισογυνιστικό, ομοφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενό του» λόγω του πολυτελούς τρόπου ζωής που προβάλλει ο influencer στο διαδίκτυο.

Η υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της Ρουμανίας, γνωστή ως DIICOT, δήλωσε ότι τα επτά φερόμενα ως θύματα στρατολογήθηκαν με ψευδείς δηλώσεις αγάπης και μεταφέρθηκαν στην κομητεία Ilfov της Ρουμανίας, όπου εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε πορνογραφικές ταινίες. Οι γυναίκες φέρονται να ελέγχονταν με εκφοβισμό, συνεχή παρακολούθηση και ισχυρισμούς ότι είχαν χρέη, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς διέταξαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των αδελφών Τέιτ, συμπεριλαμβανομένων 15 πολυτελών αυτοκινήτων, ρολογιών πολυτελείας και περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Αρκετές γυναίκες στη Βρετανία υπέβαλλαν επίσης αστικές αγωγές για να λάβουν αποζημιώσεις από τον Τέιτ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ο Τέιτ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι διέδιδε μια κουλτούρα μισογυνισμού και ότι χειραγωγούσε τις γυναίκες για οικονομικό όφελος.