Βαρόμετρο για την απόδοση των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Βαρόμετρο για την απόδοση των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου προκαλεί εύλογα ανησυχία στους επενδυτές - Στο 4,02% κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο.

Η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας ενόψει της επιβολής δασμών 25% από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τον ιταλικό κίνδυνο αποσταθεροποιούν τις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.

Αντίθετα, οφέλη στην αγορά ομολόγων παρουσιάζει ο ευρωπαϊκός Βορράς και ιδιαίτερα η Γερμανία ως ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους κρίσης της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανησυχίες για εντάσεις στο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας μαζί με το γενικότερο κλίμα της «μάχης των γιγάντων» όπως έχει ονομαστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της γείτονος Ιταλίας στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή στο 2,9%, της Ισπανίας στο 1,46% ενώ αδιάφορη δεν έμεινε και η χώρα μας με την απόδοση του 10ετούς να κινείται προς στιγμή στο 4,02%.

Η ευμεταβλητότητα στις αγορές στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, όμως δεν δείχνει, προς το παρόν τουλάχιστον, να δημιουργεί άμεσες ανησυχίες, σημειώνουν χρηματοοικονομικοί παράγοντες που διευκρινίζουν πως το κλίμα κερδοσκοπίας είναι πάντα παρόν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Δείτε ακόμη: 

Έτοιμο δηλώνει το Πεκίνο για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Πιο κοντά οι ΗΠΑ στην επιβολή δασμών ύψους 200 δισεκ. δολαρίων στην Κίνα