Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είπε πως ήταν ώρα να παραδοθούμε

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είπε πως ήταν ώρα να παραδοθούμε
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. Συνεδρίασε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό «L’ Obs», ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στις προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα από αυτό, καθώς και στους λόγους που η Ευρώπη πολέμησε, όπως υποστηρίζει, την άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν αυτό που περίμενε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρει: «Μου είπε: «Είναι ώρα να παραδοθούμε». Του απάντησα: «Όχι εγώ». Μιλήσαμε φιλικά, γεμάτοι θλίψη. Πίστευε ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν επιμέναμε. Δεν συμφώνησα μαζί του και έφυγα».

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει πως το αποτέλεσμα ήταν μεγαλειώδες, «ήταν γραμμένο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε, επίσης, πως οι Podemos υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω των όσων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η άνοδος των Podemos ήταν βασικός λόγος που η Ευρώπη στράφηκε ενάντια στην Αριστερά στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί και άλλοι Σοσιαλδημοκράτες έτρεμαν την επιτυχία μας. Αν πετυχαίναμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα κατέληγαν σαν το ΠΑΣΟΚ, στο 4%. Γι αυτό έπρεπε να μας καταστρέψουν και το έκαναν», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.