Βαρουφάκης στην Guardian: Η Ελλάδα εισήλθε μόλις σε 42 χρόνια λιτότητας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους από τον πρώην υπουργό Οικονομικών με αφορμή τη λήξη από το πρόγραμμα επιτήρησης.

Με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian o πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρεί να αποδομήσει το κυβερνητικό και ευρωπαϊκό αφήγημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των μνημονίων, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, η οποία θα παραμένει σε μία «φυλακή χρέους».

«Μία πιο προσεκτική ανάγνωση των γεγονότων δείχνει ότι η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Την εβδομάδα που πέρασε η κατεστραμμένη Ελλάδα εισήλθε σε άλλα 42 χρόνια σκληρής λιτότητας και σ’ ένα βαθύτερο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας», αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης, και αναρωτιέται: «Πως μπορεί αυτό να παρουσιάζεται ως το τέλος της λιτότητας και ως επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας;».

«Αφού έσωσαν τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών της Ευρώπης, αφού η Ελλάδα μπήκε στη φυλακή του χρέους, την περασμένη εβδομάδα οι πιστωτές της χώρας αποφάσισαν να μιλήσουν για νίκη. Έχοντας θέσει την Ελλάδα σε κώμα, το έκαναν μόνιμο και το ανακήρυξαν σταθερότητα. Έσπρωξαν το λαό μας στον γκρεμό και γιόρτασαν την αναπήδησή του στο σκληρό βράχο μίας μεγάλης κατάθλιψης ως απόδειξη ανάκαμψης», καταλήγει ο επικεφαλής του Diem25.