Βάση τα 450 εκατ. ευρώ για το Μνημόνιο ανάπτυξης

Βάση τα 450 εκατ. ευρώ για το Μνημόνιο ανάπτυξης

Τα βασικά σημεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και η αναζήτηση πρόσθετων κεφαλαίων.

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW dr. Ulrich Schroeder, παρουσία του υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στις 18 Ιουλίου.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως το τέλος του χρόνου, με αρχικό κεφάλαιο 450 εκατ. ευρώ. Σκοπός του Ταμείου, όπως έγινε γνωστό, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

«Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Χατζηδάκης. Η KfW, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα αυτήν την υπόθεση και εκτίμησε ότι η στήριξη από τη γερμανική πλευρά θα πείσει και άλλους επενδυτές να γίνουν μέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια, που σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που είχε η σημερινή υπογραφή, ότι δηλαδή «προχωρούμε μαζί με τους εταίρους μας, εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία, δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και για το θέμα της ρευστότητας και γενικότερα στην προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση».

Με το μνημόνιο το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεισφέρει το Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

– Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

– Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ