Βασίλης Καζάς (Grant Thornton):  Εργαζόμαστε για ένα μέλλον πέρα από τα καθιερωμένα πρότυπα

Βασίλης Καζάς (Grant Thornton):  Εργαζόμαστε για ένα μέλλον πέρα από τα καθιερωμένα πρότυπα

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Ποιο είναι το μήνυμα της Grant Thornton για τη νέα εποχή που αναδεικνύει η επένδυση πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό και επέκταση δικτύου;

Η πανδηµία µπορεί να δηµιούργησε µια τεράστια υγειονοµική και οικονοµική κρίση, διαµόρφωσε όµως και µια καινούργια πραγµατικότητα, µε νέες ευκαιρίες, τις οποίες καλούµαστε όλοι να αξιοποιήσουµε προς όφελος της κοινωνίας. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να πλαισιώσουν τη µετάβαση προς τη νέα εποχή όχι µονάχα για την Grant Thornton, αλλά και για το «επιχειρείν» γενικότερα.

Καθώς λοιπόν πραγµατοποιούµε σταθερά βήµατα προς το αύριο, αντιλαµβανόµαστε πόσο σηµαντικό είναι για τον επιχειρηµατικό κόσµο να γνωρίζει ότι έχει δίπλα του συµβούλους µε υψηλή τεχνογνωσία και διορατικότητα, στους οποίους µπορεί να στηριχθεί και µε τη βοήθειά τους να αναπτυχθεί σε ένα µεταβαλλόµενο επιχειρηµατικό περιβάλλον το οποίο απαιτεί ανθεκτικότητα και προσαρµοστικότητα.

Μέσα από την επένδυσή µας τόσο σε ανθρώπινο δυναµικό όσο και στις νέες µας εγκαταστάσεις, αποδεικνύουµε έµπρακτα τη δέσµευσή µας να αφουγκραζόµαστε συνεχώς τις φιλοδοξίες και τους στόχους των συνεργατών µας, καθώς προχωράµε σε ένα εξελιγµένο οικονοµικό µοντέλο τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Grant Thornton εργαζόµαστε για ένα µέλλον πέρα από τα καθιερωµένα επιχειρηµατικά πρότυπα.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας ως συμβούλου για τις επιχειρήσεις μπροστά στην κλιματική αλλαγή αλλά και τις αναταράξεις των τιμών και τις «τέλειες καταιγίδες» που θα έρθουν στο μέλλον;

Η πεµπτουσία πίσω από κάθε βήµα στη νέα εποχή που διανύουµε είναι και θα πρέπει να είναι για όλους η βιώσιµη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν µια νέα πραγµατικότητα, και εµείς στην Grant Thornton δεσµευόµαστε να συνεχίσουµε να παίρνουµε πρωτοβουλίες που θα προωθούν όχι µόνο τους στόχους ESG, αλλά κυρίως τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα συνεισφέρουν έµπρακτα στο κοινό καλό. Ο Gerd Leonhard έχει πει κάτι πολύ σύνθετο και πολύ απλό. Πρέπει να πάρουµε τις σωστές αποφάσεις τώρα αν θέλουµε ένα καλό µέλλον. Γιατί το καλό µέλλον είναι απολύτως εφικτό και είναι επιλογή µας. Γι’ αυτό εφαρµόζουµε σε όλο µας το δίκτυο πολιτικές για τη µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατός µας. Η πρόσφατη συµµετοχή µας στη συµµαχία «Global Financial Alliance for Net Zero» επιβεβαιώνει αυτή µας την πεποίθηση όχι µονάχα ενδοεταιρικά, αλλά και ως πρότυπο για τους συνεργάτες µας. Προς αυτή την κατεύθυνση δηµιουργήσαµε και το ESG & Sustainability Transformation Toolkit, ένα ολοκληρωµένο πακέτο υπηρεσιών συµβουλευτικής και επικοινωνίας για την προώθηση προγραµµάτων βιώσιµης ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.

Ποιες αξίες διέπουν τον οργανισμό για να χτίζετε σχέσεις εμπιστοσύνης με την αγορά;

Στην Grant Thornton δεν δουλεύουµε για τους πελάτες µας, δουλεύουµε µε τους πελάτες µας, «χτίζοντας» µια σχέση αµοιβαίας εµπιστοσύνης, συνδυάζοντας την πείρα και την εξειδίκευση µε τη διαίσθηση, τη διορατικότητα και την αυτοπεποίθηση. Με διαρκή προσπάθεια, αναζήτηση νέων λύσεων και αίσθηµα ευθύνης εργαζόµαστε για να βοηθήσουµε κάθε επιχείρηση που επιθυµεί να κάνει το επόµενο µεγάλο βήµα και να συµβάλει στη διαµόρφωση του µέλλοντος. Υπάρχουν, όµως, και έξι βασικές αξίες που καθορίζουν όχι µόνο κάθε µας απόφαση, αλλά κυρίως την ίδια µας την ύπαρξη. Η αξία της Συνεργασίας, η αξία της Ηγεσίας, µέσα από την οποία εµπνέουµε τους άλλους και ασκούµε εποικοδοµητική κριτική, η αξία της Υπεροχής, στην οποία πάντα προσβλέπουµε χωρίς να εφησυχάζουµε, η αξία της Ευελιξίας, που είναι απαραίτητη ιδίως σε περιόδους αβεβαιότητας, η αξία της Υπευθυνότητας, που µας επιτρέπει να δούµε τη µεγάλη εικόνα, και, τέλος, η αξία του Σεβασµού. Προσπαθούµε πάντα να ακούµε και να καταλαβαίνουµε, να είµαστε ειλικρινείς και να αναπτύσσουµε αδιάβλητες σχέσεις µεταξύ µας αλλά και µε τους πελάτες µας.

Πώς σχεδιάζετε να αυξήσετε τον κύκλο εργασιών της Grant Thornton και σε ποιον βαθμό θα αξιοποιήσετε συνεργασίες;

Στην κρίσιµη αυτή περίοδο, όλες οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και αναζητούν διαρκώς τρόπους για να µεταβούν επιτυχώς στην «πράσινη» εποχή. Η ψηφιακή εξέλιξη παραµένει κοµβικό στοιχείο στον σχεδιασµό της στρατηγικής ενός οργανισµού. Παραµένοντας πιστοί στο όραµά µας για συνεχή ανάπτυξη, οφείλουµε να προχωρήσουµε και εµείς σε αναβάθµιση των υπηρεσιών-κλειδιά για το σύγχρονο επιχειρείν, διατηρώντας σταθερή την ποιότητά µας, προκειµένου να σταθούµε δίπλα στους συνεργάτες µας. Έχει, πλέον, φτάσει η κατάλληλη στιγµή για να µεγαλώσουµε ακόµα περισσότερο την οικογένεια της Grant Thornton και να πραγµατοποιήσουµε ένα αποφασιστικό βήµα προς το µέλλον. Πιστοί στο όραµά µας για συνεχή ανάπτυξη, έχουµε προχωρήσει στη δηµιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας σε τµήµατα υψίστης σηµασίας για τον µετασχηµατισµό της ελληνικής οικονοµίας. Μέσα από την επέκταση του οργανισµού µας και τη µεταφορά µας στα νέα γραφεία, επισφραγίζουµε µε τον πλέον έµπρακτο τρόπο τη δέσµευσή µας να συνεχίσουµε να επενδύουµε αδιάκοπα στους ανθρώπους και στις νέες τεχνολογίες.