Βασίλης Σταύρου: Η ηγεσία έχει αλλάξει. Είναι βαθιά αξιακή και ανθρωποκεντρική

Βασίλης Σταύρου: Η ηγεσία έχει αλλάξει. Είναι βαθιά αξιακή και ανθρωποκεντρική
Επιλογή ουσίας η δέσμευση για «βιώσιμο και πράσινο μέλλον» για την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Βασίλης Σταύρου Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος

Ποια είναι τα μεγάλα ζητούμενα από τις επιχειρήσεις σήμερα και πώς υιοθετούνται στον τρόπο λειτουργίας και ηγεσίας;

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από µαθήµατα σε όλους τους τοµείς. Μας δίδαξε πώς να προσαρµοζόµαστε σε νέα δεδοµένα, να ανταποκρινόµαστε στις προκλήσεις και τις νέες ανάγκες, και να βρίσκουμε λύσεις, πάντα µε επίκεντρο τον άνθρωπο. Ανέδειξε ακόµα πιο πολύ τη σηµασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιωσιµότητας, της «πράσινης» οικονοµίας, µε τους πελάτες και την κοινωνία να «απαιτούν» από τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Προς όφελος της κοινωνίας και του πλανήτη. Στην ΑΒ αναγνωρίζουµε πως είµαστε ζωντανό κοµµάτι της κοινωνίας και νοιαζόµαστε για όσα νοιάζεται. Δίνουµε τον καλύτερό µας εαυτό για να κάνουµε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Ποιες είναι οι δικές σας κινήσεις προς την κατεύθυνση της κυκλικής και «πράσινης» οικονομίας;

Στην ΑΒ επενδύουµε σε δράσεις και πρωτοβουλίες που µειώνουν το περιβαλλοντικό µας αποτύπωµα. Ήδη, από το 2008, έχουμε μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ανά τετραγωνικό πώλησης. Την ίδια στιγμή, έχουµε εφαρµόσει σύστηµα ενεργειακής εποπτείας σε καταστήµατα, αποθήκες και κεντρικά γραφεία, ενώ το 98% της ενέργειας που καταναλώνουµε είναι «πράσινη».

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Συµβάλλουµε στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης µικρών και µεγάλων µέσα από ειδικά σχεδιασµένα προγράµµατα και εκπαιδευτικές δράσεις. Ήδη αποτελούµε τη µοναδική εταιρεία σε Ελλάδα και Ευρώπη που εφαρµόζει το Σύστηµα Ατοµικής

Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, µε 91 κέντρα ανακύκλωσης στα καταστήµατά µας σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οργανωµένα, µε βιωµατικό και διαδραστικό τρόπο, φέρνουµε σε επαφή νέους µε την έννοια της ανακύκλωσης και της προστασίας του πλανήτη.

Είστε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τα περισσότερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Αθήνα. Ποια είναι η πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια; Σκοπεύετε να αντικαταστήσετε τον στόλο της εταιρείας με ηλεκτρικά οχήματα;

Πιστεύουµε στις «πράσινες» µετακινήσεις. Γι’ αυτό, σε συνεργασία µε τη ΔΕΗ, έχουµε δηµιουργήσει το µεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων στη χώρα µας, µε πάνω από 350 σηµεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΔΕΗ Blue. Αντίστοιχα, µειώνουµε και το αποτύπωµα που εµείς δηµιουργούµε µέσα από τον εταιρικό µας στόλο, ξεκινώντας από την αντικατάσταση των εταιρικών οχημάτων των ανώτατων στελεχών µε υβριδικά.

Μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση είναι η σπατάλη φαγητού. Με ποιον τρόπο την περιορίζετε και ποιες είναι οι πιο σηµαντικές δεσµεύσεις της ΑΒ για «θετική αλλαγή»;

Αναγνωρίζουµε τη σηµασία της σπατάλης τροφίµων και παραµένουµε πιστοί στη δέσµευσή µας για µείωση του δικού µας αποτυπώµατος κατά 50% µέχρι το 2025.  Σε αυτό το πλαίσιο, πραγµατοποιήσαµε 18µηνη έρευνα με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, µε σκοπό τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίµων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Η έρευνα αποκάλυψε, µεταξύ άλλων, ότι κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίµων, τα µισά εκ των οποίων θα µπορούσαν µε ασφάλεια να καταναλωθούν!

Σε αυτή την προσπάθεια, με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, εντοπίζουµε τις βέλτιστες λύσεις για τη µείωση της σπατάλης.
Και στο προσεχές διάστηµα, σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες θα ενηµερώσουν και θα εκπαιδεύσουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας, ώστε µαζί να φέρουµε την αλλαγή στις συνήθειες, τη στάση και τη συµπεριφορά, και, εντέλει, στη δηµιουργία ενός «κόσµου» χωρίς σπατάλη τροφίµων.

«Η ηγεσία έχει αλλάξει. Είναι βαθιά αξιακή, ανθρωποκεντρική και με αυτό το φίλτρο στέκεται στους ανθρώπους της και τους πελάτες της. Με πράξεις και λύσεις. Με τον Άνθρωπο, σταθερά, στο επίκεντρο».