Βασίλης Στίγκας: Ποιος είναι ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Σπαρτιάτες» που μπαίνει στη Βουλή με στήριξη Κασιδιάρη

Βασίλης Στίγκας: Ποιος είναι ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Σπαρτιάτες» που μπαίνει στη Βουλή με στήριξη Κασιδιάρη

Στη Βουλή φαίνεται ότι μπαίνει το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll στο 80% της ενσωμάτωσης.

Το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν είχε λάβει συμμετοχή στις πρώτες εκλογές του 2023, ωστόσο «κατέβηκε» σε αυτές με την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη.

Οι Σπαρτιάτες αποκαλούνται ως ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2017, με ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος τον Βασίλη Στίγκα και σύμφωνα με τα πρώτα exit poll συγκεντρώνει ποσοστό από 4% έως 6%.

 

 

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική». Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού».

Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

 

Ο Βασίλης Στίγκας είναι πρώην στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1993 από τον Αντώνη Σαμαρά. Έπειτα, το 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) του Γιώργου Καρατζαφέρη και το 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό του Βασίλη Καπερνάρου.

Το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.