Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα πρώτα της γενέθλια χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα πρώτα της γενέθλια χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο
Queen Elizabeth II takes her seat for the funeral service of Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh inside St George's Chapel in Windsor Castle in Windsor, west of London, on April 17, 2021. - Philip, who was married to Queen Elizabeth II for 73 years, died on April 9 aged 99 just weeks after a month-long stay in hospital for treatment to a heart condition and an infection. (Photo by Jonathan Brady / POOL / AFP) Photo: AFP

Τα 95α γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα 21 Απριλίου η βασίλισσα Ελισάβετ.

Τα 95α γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα 21 Απριλίου η βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτά είναι τα πρώτα γενέθλια της Βασίλισσας μετά το θάνατο του συζύγου της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών, μόλις δύο μήνες πριν από τα 100ά γενέθλιά του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα βρίσκεται στο κάστρο του Ουίνδσορ, καθώς έχει εγκαταλείψει το παλάτι του Μπάκιγχαμ, για να μπορέσει να μείνει ασφαλής λόγω της πανδημίας. Λόγω της περιόδου πένθους, δεν θα υπάρξουν κανονιοβολισμοί στο Χάιντ Παρκ αλλά και στον Πύργο του Λονδίνου, όπως συμβαίνει συνήθως στα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα με το περιοδικό People, μάλιστα, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, επίσημο πορτρέτο της.

Πάντως, όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα, οι πολύ κοντινοί της άνθρωποι θα βρίσκονται στο πλευρό της σήμερα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι μόνη, θρηνώντας τον σύζυγό της.

Γιορτάζει δύο φορές τα γενέθλιά της

Τα γενέθλιά της τα γιορτάζει δύο φορές το χρόνο λόγω της παράδοσης που ξεκίνησε το 1748 ο Γεώργιος Β’. O λόγος που καθιερώθηκε αυτή η βασιλική παράδοση ήταν οι καιρικές συνθήκες. Την αρχή έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ το 1748, τα γενέθλιά του οποίου ήταν τον Νοέμβριο. Όμως για να μην ρισκάρουν με τον καιρό και να μην αρρωστήσει κάποιος από τους υπηκόους του, μετέφεραν την παρέλαση για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούνιο.

Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που από την ημέρα των γενεθλίων της θα λείπει ο αγαπημένος της σύζυγο. Σ’ ένα γάμο που κράτησε 73 χρόνια.

Τραγική φιγούρα στην κηδεία του Φίλιππου

Στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου εκατομμύρια μάτια είδαν μία μικροκαμωμένη γυρτή γυναικεία φιγούρα με μαύρο μεγάλο καπέλο, μαύρη μάσκα που άφηνε να φανούν μόνο τα δύο δακρυσμένα μάτια της.

Όμως η εικόνα που συγκλόνισε περισσότερο ήταν η βασίλισσα να κάθεται μόνη της σε μια σειρά από άδειες θέσεις μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ κατά τη διάρκεια της τελετής. Είχε συνεχώς σκυμμένο το κεφάλι, καθώς έπρεπε να αποχωριστεί το στήριγμά της, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Η βασίλισσα τοποθέτησε ένα στεφάνι με ιδιαίτερο συμβολισμό στη σορό του συζύγου της, στο οποίο υπήρχε ένα χειρόγραφο σημείωμα με λίγες λέξεις: «Στη μνήμη της αγάπης, Ελισάβετ». Ανέλαβε να επιλέξει προσωπικά τα λουλούδια του στεφανιού που ήταν λευκά κρινάκια, λευκά τριαντάφυλλα, λευκές φρέζιες, και γιασεμί.

Πριν από την κηδεία του συζύγου της, η βασίλισσα λέγεται ότι πέρασε πολλές ώρες μοναξιάς και προσευχής στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου βρίσκεται στο Royal Vault, που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, θα ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλο στο King George VI Memorial Chapel, που βρίσκεται επίσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.