Βαθαίνει η κρίση στην Αίγυπτο

Βαθαίνει η κρίση στην Αίγυπτο

Δεκάδες νεκροί σήμερα στο Κάιρο, ενώ συνεχίζονται οι οδομαχίες της αστυνομίας με τους υποστηρικτές του Μόρσι.

Βαθαίνει η κρίση στην Αίγυπτο, καθώς δεκάδες είναι οι νεκροί από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίς το πρωί στο Κάιρο, όπου οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία κατά της κράτησής του από τον αιγυπτιακό στρατό.

Τουλάχιστον 70 διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο από επίθεση που δέχθηκαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ για περισσότερους από χίλιους τραυματίες κάνουν λόγο οι γιατροί στο κινητό νοσοκομείο που έχει στηθεί κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή γύρω από το τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταγουία που βρίσκεται στο βορειοανατολικό προάστιο του Καΐρου Νασρ Σίτι, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, υποσχέθηκε να βάλει τέλος με «νόμιμα μέσα» στην καθιστική διαμαρτυρία.

Διαβάστε: Κρατούμενος για άλλες 15 μέρες ο Μόρσι

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν με το πρώτο φως της ημέρας ανάμεσα σε διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες και την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ, το οποίο πρόσθεσε πως ακούσθηκαν και ριπές όπλου, όμως από άγνωστη πλευρά.

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «ένα νέο έγκλημα» από τις δυνάμεις ασφαλείας και ανέφεραν πως μετά τη ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί «άρχισαν να πυροβολούν». Καταγγέλουν επίσης πως επτά τουλάχιστον από τους νεκρούς βρήκαν τον θάνατο από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από εκατό τραυματίες.

«Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν», ανακοίνωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός των Αδελφών Μουσουλμάνων Γκεχάντ ελ Χάνταντ, προσθέτοντας ότι τα θύματα έφεραν τραύματα στο κεφάλι και το στήθος.

Η χθεσινή νύχτα σημαδεύτηκε από τις πολυπληθείς διαδηλώσεις τόσο των οπαδών του Μόρσι, όσο και χιλιάδων Αιγυπτίων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ έπειτα από κάλεσμα του αρχηγού του Στρατού, ο οποίος ζήτησε από τον αιγυπτιακό λαό να του δώσει τη «νόμιμη εντολή να βάλει φρένο στην πιθανή τρομοκρατία των οπαδών του Μόρσι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ