Κρατούμενος για άλλες 15 μέρες ο Μόρσι

Κρατούμενος για άλλες 15 μέρες ο Μόρσι

Κορυφώνεται η ένταση στην Αίγυπτο μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Καΐρου.

Με μια δικαστική απόφαση βασισμένη στα γεγονότα που προηγήθηκαν της «Αιγυπτιακής Άνοιξης» του 2011, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, θα παραμείνει -και επίσημα- κρατούμενος για επιπλέον δύο εβδομάδες.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος, που κρατείται σε απόρρητη τοποθεσία από τον αιγυπτιακό στρατό από τις 3 Ιουλίου, κατηγορείται για συνωμοσία με την Χαμάς το 2011, η οποία είχε σαν στόχο την πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα, κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι «εχθρικές ενέργειες» αυτές της παλαιστινιακής οργάνωσης περιλαμβάνουν επιθέσεις σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, αποδράσεις από φυλακή, προσχεδιασμένες δολοφονίες αστυνομικών και απαγωγή άλλων.

Διαβάστε: Αίγυπτος: Τεταμένη η κατάσταση

Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση βασίζεται σε έρευνες για την φερόμενη εμπλοκή του Μόρσι σε επιθέσεις του 2011 που αποδίδονται στη Χαμάς, αλλά και την απόδρασή του από τη φυλακή «Ουάντι Νατρούν» την ίδια εποχή.

Για «επιστροφή στη βία του πρώην καθεστώτος» κάνει λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μέσω του εκπροσώπου του κινήματος Γκέχαντ ελ Χαντάντ, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες «γελοίες» και προανήγγειλε συνέχιση των διαμαρτυριών στους δρόμους της Αιγύπτου, μέχρι να αλλάξει το πολιτικό καθεστώς της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι ο περισσότερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει τι αντιπροσωπεύει στην ουσία αυτό το καθεστώς: επιστροφή στο παλιό κράτος του Μουμπάρακ, με ωμή βία», δήλωσε ο ελ Χαντάντ.