Βαθιά κρίση στους Βρετανούς Εργατικούς: Ο Κόρμπιν χάνει το κόμμα του

Βαθιά κρίση στους Βρετανούς Εργατικούς: Ο Κόρμπιν χάνει το κόμμα του
epa05393802 Britain's Labour party leader Jeremy Corbyn leaves his home in North London, Britain, 27 June 2016. Following the sacking of Hillary Benn, the party's shadow Foreign Secretary, around 16 Labour party members resigned on 26 June in protest of Corbyn's poor leadership during the referendum campaign. EPA/SEAN DEMPSEY

Ο επικεφαλής των Εργατικών δεν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δεν κατάφερε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των στελεχών του κόμματός του στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Με 172 κατά, 40 υπέρ, 4 άκυρα και 13 αποχές, οι βουλευτές των Εργατικών έστειλαν ισχυρό μήνυμα αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος, χρεώνοντας στον Κόρμπιν την αδυναμία να στηρίξει ισχυρά την καμπάνια παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Μάλιστα, περίπου τα δύο τρίτα της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών παραιτήθηκε μετά τις τελευταίες κινήσεις του αρχηγού του κόμματος, ιδιαίτερα μετά την καθαίρεση του σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Μπεν.

Ο Κόρμπιν έστειλε άμεσα μήνυμα στους επικριτές του λέγοντας ότι «Ήμουν ένας δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός κόμματος για μια νέα αλλαγή πολιτικής από το 60% των μελών και των υποστηρικτών της παράταξης, και δεν θα τους προδώσω με το να υποβάλλω την παραίτησή μου. Η σημερινή ψήφος των βουλευτών δεν έχει καμία συνταγματική νομιμότητα. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, με ξεκάθαρο καταστατικό. Ο κόσμος χρειάζεται να δει ενωμένα τα μέλη των Εργατικών, τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές πίσω από τη δική μου ηγεσία καθ’ όλη τη διάρκεια των κρίσιμων στιγμών που περνά η χώρα».