Βαθιά συλλυπητήρια στο γαλλικό λαό από ηγέτες

Βαθιά συλλυπητήρια στο γαλλικό λαό από ηγέτες
epa05023805 A wounded man is put into a fireman truck next to the Stade de France where three bombs exploded in the North of Paris, France, late 13 November 2015. At least 18 people were reported dead in attacks, French media report, citing police in the capital. EPA/ETIENNE LAURENT

Τι δήλωσαν Ομπάμα, Κάμερον και Γιούνκερ – Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.

Στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@David_Cameron) ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι απόψε. Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα
Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

“Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Βαθιά συγκλονισμένη η Μέρκελ
«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

«Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Facebook.