Βελκουλέσκου: Να κλείσει άμεσα το ζήτημα του χρέους

Βελκουλέσκου: Να κλείσει άμεσα το ζήτημα του χρέους
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου απευθύνετει μέσω τηλεσύνδεσης στο συνέδριο που διοργανώνεται από το περιοδικό Economist με θέμα:"Éurope unravelling, Greece untagling", Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο είπε ότι πρέπει να εξειδικευτούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα ελάφρυνσης και να μειωθούν τα πλεονάσματα.

 

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό με τη μείωση του αφορολογήτου. Όπως αναφέρει, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί μία δυστοκία στην προώθηση και υλοποίηση των διαθρωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι ρεαλιστικές.

Η ίδια υποστήριξε ότι παρόλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα μέτωπα, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε ορισμένους τομείς, αναφερόντας ενδεικτικά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η κ. Βελκουλέσκου παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 1% μακροχρόνια, αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη το παραγωγικό κενό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, όπως σημείωσε θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα δανειστών για την Ελλάδα: Να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση